Blanka, Bianka
10 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Mert ez műanyag

2003.02.02. 11:23
Ahogy újabb és újabb szegmensek személyére szab telefonokat a Nokia, úgy lesz egyre nehezebb választani közülük. A bizniszkategória alsó felébe szorult 6000-es sorozat legújabb darabja az alapszolgáltatásokra szorítkozik, s ezeket megbízhatóan teljesíti is.
A Nokia 6100-es nem dúskál a ritkán használt funkciókban, úgymint rádió vagy diktafon, de a csillogó újdonságokat is mellőzi, mint a drótnélküli Bluetooth-csatlakozás vagy a beépített kamera. Letisztult, mondhatnók, kicsi és könnyű, mindössze 76 gramm, kijelzője színes. Összességében azoknak ajánlható, akiket nem zavar, ha egy halom pénzért cserébe egy recsegő műanyagdarabot tartanak a kezükben.

Merész csomagolás

A Nokia rendre megörvendezteti középkategóriás készülékei vásárlóit pajkos menedzserromantikájának motívumaival, s ez a folyamat mára az illegalitásba hajló hiperrealizmus közelébe ért. A készülék dobozán látható fiatal, dinamikus, politikailag korrekt felosztású menedzsereket egy EU-pénzes közalapítvány százmilliós lenyulása sikerének hevében bedobott speedball beütésének pillanatában örökítették meg. Az iparág töretlen fellendülését és a termék vásárlójának sikerét szimbolizálja a háttérben stabil emelkedést mutató ablaksor.

Ellentmondásos külső

A 6100-es formára meggyőző, a Nokia egyetlen komolyan vehető színes kijelzős telefonja. A gombok azonban már nem olyan stabilak, mint a korábbi modellekben, enyhén lötyögnek és kicsit csúszósabbak.

A telefon előlapja cserélhető, s ez hozzáad a recsegő plasztikérzéshez, bár a főbűnös igazából a hátlap. A hatezres sorozat klasszikus rákfenéje volt a kilazuló hátlap, ami maga az aksi volt. A problémát röpke 5 év alatt sikerült felszámolni egy betoldott apró szivacsdarabbal, ami megfogta a szökésnek induló akkumlátort. A 6100-ban a legarcátlanabb műanyagburkolat fedi az aksit, és rengeteg hely maradt alatta, így a telefon minden gombnyomásra recseg. Az űrt zsebkendődarabokkal töltöttem ki, s így mintegy 80 százalékkal kevesebbet nyekergett a tesztpéldány.

Színes kijelző

A 4096 színű passzív mátrixos kijelző minimálisan szellemképes, minősége épp féluton van a konzumer 3510i és a csúcsmodell 7650 között, vállalható, szép, meg jól világít a sötétben. Akárhogy is, tartós használata után enyhe depressziót okoz, ha vissza kell térni a monokróm kijelzőhöz.

Természetesen állítható a háttérkép, csakúgy mint a menük színe, de betűk stabilan feketék, így csak a fotótól függ, mennyire olvashatatlan a kijelző. A szövegméret radikális csökkentésével a 128x128 pixeles kijelzőre optimális esetben teljes 160 karakter kifér, ami igen impozáns.

Stabil menük

A menük végre nem animálódnak, ízlés dolga, viszont nem is rendezték át átláthatóbb ikonos formába, mint a 7650-esnél, ami lehet szerencsésebb lett volna, hiszen meggyorsítaná a navigációt. Az új képtárban szerencsére nem betonozták a szűkösen mért memóriába a képeket és csengőhangokat, mind törölhető. Apró hiányosság, hogy csak egyes menük alatt lehet megnézni, mennyi dinamikus memória maradt még szabadon.

A dinamikus memórián a játékok, az alkalmazások, a naptár és teendőlista valamint az MMS-ek, képek, hangok osztoznak, mindösszesen 725K terjedelemben. Ez még gombócbol is kevés, és nehéz elhinni, hogy egy 4 MB-os alapmemória akkor veszteséget okozna a gyárnak, de legtöbben a bővíthetőséggel is beérnék, ha lenne.

Az ébresztőóra önálló menüt kapott, hiszen ezt gyakorlatilag a legtöbb tulajdonos használja. Eltűnt azonban a számológép, amit valamiért az Extrák menühöz csaptak. A naptárban külön bejegyzést kapott a megbeszélés tárgya és helye, ráadásként oda-vissza átjárható a teendők listájával.

Meglehetős használhatóság

Egy képernyőre kifér az sms
Kellemetlen, hogy a bár mobil szolgáltatások közül 2002-ben magasan vezetett az sms - és idén még valószínűleg tartani fogja pozícióját -, menüből már csak négy gombnyomással lehet eljutni az sms-írásig. A navigációs nyilaknak köszönhetően azonban ez áthidalható egy balranyíllal, ellenkező irány lenyomása pedig a naptárba vezet. A telefon méretéből adódóan üzeneteket csak ujjbegyen tartott telefonnal lehet pötyögni, egy enyhébb huzat is kibillentheti a készülék egyensúlyát.

Tovább finomodott a tömegspammelés lehetősége: 7 címlistán darabonként 20 címre lehet illegálparti-meghívót küldeni. Rejtélyes okokból ez a funkció csak a telefon memóriáját kezeli, a SIM-kártyáét nem, hiába dolgozik a telefonkönyv közösből.

Amióta csak megjelent, nem lehet kikapcsolni a mondatok elejét nagybetűre javítását, valamint a naptárbejegyzéseknél plusz menüpontként megjelenő, amúgy teljesen felesleges szótárat.

Az akkumlátor mérsékelt használat mellett mintegy másfél napig bírta a terhelést, intenzív telefonálgatás esetén egy nap alatt biztos megfekszik.

Sovány extrák

Adatok
Tömeg: 76 g
Méretek: 102 x 44 x 13,5, 60 cm3
Beszédidő: 2 óra
Készenléti idő: max. 5 nap
Legfontosabb jellemzők: Java, GPRS, HSCSD, kihangosítás, 300 neves telefonkönyv, 250 naptárbejegyzés
Működési frekvencia: GSM 900/1800/1900
A Java térhóditása és a Nokia klasszikusan jó játékai ellenére egyetlen darab fért a gépbe. A Chess Puzzle előregyártott krízishelyzetek megoldását kinálja, rendes sakkpartit hiába vár tőle a júzer. Cserébe persze törölhető.

Praktikus a kihangosítás, messzeföldig zengenek a polifonikus csengőhangok, és nincs benne diktafon, ami a Nokiák súlyos hendikeppel induló memóriája miatt talán ebben a formában nem is hiányzik.

Nincs benne kamera sem, ami szintén nélkülözhető, ha nem a szolgáltatók fejével gondolkozunk, akik gondban lesznek nélküle. Könnyen belátható, hogy az MMS-t ez az egyetlen featúra fogja fenntartani, hiszen nincs ember, aki egy tízcentis telefonon hegesztene össze valami tüchtig multimédiás prezentációt a buszon.

Arcpirító, hogy 2003-ban az adatkábel nem számít szériatartozéknak, egy olyan szériánál, amelyet elsősorban az adatok kimenthetősége miatt választanak.

Csekély konnektivitás

A finnek annyi év után egységesítették az adatcsatlakozót, ami ezentúl Pop-port néven fut és oda csatlakoztatható például a külső kamera. A szép, új, jövőben bizonyára könnyebb lesz vele az élet, ha nem kell telefononként új kábel venni (lehúzás delux), egyelőre azonban kevés haszna.

Akárcsak a 6610-es esetén, itt is kimaradt a Bluetooth, pedig a technológia bejövőfélben van, ezen kár volt spórolni, használata nagyságrendekkel kényelmesebb, mint az infráé. Most, hogy sorra jelennek meg a Bluetooth-ra felkészített alaplapok, különösen bosszantó hiánya.