Nokia 7110, a hypetelefon

1999.12.01. 16:33
A Mátrix egy ravasz termékkapcsolással divatba hozta a csattogtatható fedelű telefont, amire a populáció 18-35 év közötti hímnemű tagjainak jelentős hányada kattant rá teljesen. Mi ez az erő, ez a fékezhetetlen vásárlási kényszer, ami felnőtt férfiakat arra késztet, hogy naponta csekkolják a Nokia oldalán híreket, hátha feltűnik az igazi?
Arcomon átszellemült vigyorral fogtam hozzá az előlap-csattogtatáshoz, amit elismerő tekintetek kereszttüze igazolt a szerkesztőségben. A fedőlap elsődleges funkciója, hogy ennek kioldásával/visszazárásával fogadható ill. bontható a beérkező hívás, mellesleg alatta vannak a numerikus gombok és benne rejlik a mikrofon is. Dezájnilag nagyszerű ötlet, de egyelőre nem tudni mennyi idő után esik áldozatul az intenzív használatnak. Ráadásul balkezeseknek nem is esik éppen kézre az előlap kioldó gombja.

A telefon kijelzője minden eddiginél nagyobb. A 96x65 pixeles felbontás dúmozásra ugyan még kevés, ellenben kiválóan olvasható szöveggel és látványos grafikai megoldásokkal biztosítja tulajdonosát, nemhiába dobta ki rá a hatszámjegyű összeget. Rögtön alatta található középen a Navi gomb tovább fejlesztett változata, a NaviTM Roll. A menü vezérlésére szolgáló görgető a netmouse-ok mintájára egyszerre scrollbar és gomb is. Használata felgyorsítja a menüben keresgélést, az is igaz viszont, hogy könnyen tovább lehet pörgetni.

A telefonkönyv komoly bővítést tudhat maga mögött, a SIM-kártya véges tárkapacitása immár a múlt jótékony feledésébe merülhet. A telefon memóriájába hivatalosan 1000 nevet lehet tárolni, ami meggyőzően hangzik, és kénytelenek vagyunk elfogadni, mert tesztelni meg nehéz.

Ami ennél még egy fokkal szebb, hogy nevenként 3 telefonszámot, emilcímet, címet, velős megjegyzést is be lehet tárazni. Elsőre zavaró lehet, hogy a menüpontok közül kihullott a Telefonkönyv, de minimális edzéssel át lehet állni a jobbfelső gomb használatára, ami az alapértelmezésként megjelenő "Nevek" felirat esetén repít a regiszterbe.

Az SMS-szekció is szépen fejlődik, a 7110-es alapból négy folderben gyűjti az üzeneteket, de tetszés szerint gyártható még néhány ezek mellé. A telefon memóriájában 50 üzenetet vagy emilt tud tárolni. Üzenetíráshoz háromféleképpen foghat a felhasználó: időszűkében a sablonokból választhatnak ilyeneket, hogy "Találkozzunk -kor a Blahán", "Késni fogok." vagy "A béka belecsusszant a turmixgépbe".

Sablonokat is lehet gyártani sajátot, mindenki nagy-nagy örömére. Technikás versenyzők a NaviTM Roll segítségével, a betűk között görgetve is válogathatnak akár, ám ez komoly megterhelésnek teszi ki az izületeket és a görgetőt egyaránt. A harmadik, hagyományos módszerrel pedig a küzdősportok szerelmesei eshetnek két kézzel az apró gomboknak. A beépített szótár a 3210-eshez hasonlóan csak angol, esetünkben még német szavaknál tudott volna segíteni.

Ötletes funkció, hogy a kedvenc operátorlogót tovább lehet küldeni a 14,4 Kbps adatátviteli sebességű infravörös porton keresztül avagy üzenetként. Az operátorlogót előtte persze a klasszikus kábeles megoldással kell feltölteni, utána viszont szabad rablás.

A Nokia-telefonok sarkalatos pontját képezik a játékékok, amik bármennyire haszontalannak is tűnnek elsőre, a legváratlanabb helyzetekben menthetik meg a mobiltulajdonosok életét. A 7110-es négy játékot kapott. A korábbi telefonok egyértelmű slágerének folytatása, a Kígyó II az advanced játékosok szívét bizonyára meg fogja melengetni.

Az Opposite néven futó Reversi a jól ismert területfoglalós táblajáték, amiben mintha kicsit gyenge lenne a gép, legmagasabb fokozaton még komolyabban lezúztam, mint egyébként. A Racket egy pong-bonyolultságú tenisz, míg a Rotationban összekevert számsorokat kell kirakosgatni. A telefon ugyan rendelkezik infravörös csatolóval, multiplayerezni mégis csak a Kígyóval lehet, pedig az Opposite és a Racket is két humán játékos után kiált.

Az aktuális "budget"-vonalon mozgó Nokia-tulajdonosoknak talán hiányozhat a 3210-esből ismert zeneszerkesztő, de hát az eleve egy másik célcsoportnak készült. Ezeknek az embereknek szokott feltűnni, hogy "mér van antennája, amikor az enyémnek nincs", amit feltehetőleg úgy lehetne megválaszonli, hogy "azér, mer abba feleannyi teknika van".

A Nokia 7110-es talán legfontosabb újítása a WAP. A Wireless Application Protocol speciálisan mobiltelefonos böngészésre készített protokoll segítségével mindenféle hasznos információ tölthető bele a telefonba (pl. hírek, időjárás, tőzsdei infók, moziműsor, hogy csak a legkézenfekvőbb dolgokat említsem). A forradalmi szolgáltatás egyelőre még nem használható Magyarországon, de amint megjelenik a boltokban a 7110-es, már nálunk is működni fog.  • Hírek
  • Személyi kölcsön