Endre, Elek
17 °C
30 °C

Nokia N76: Batár nagy penge

2007.07.09. 07:55
Az N76 vékony is, piros is, jókora tükör is van rajta, úgy döntöttünk, csajtelefon. Elmélkedések a méretről és fotóképregény egy mobiltelefon életéből. A Nokia százezer forintos újdonságát teszteltük.

A pengetelefontól kecsességet vár az ember, hajlékony finomságot, ez esetben viszont hiába. A lapos Nokia kétségkívül figyelemfelkeltő, ám korántsem sudársága miatt.

Jókora mindene

"Húú, mekkora már ez!" "Ne már, ekkora batár a Motorola-klón?" Ilyen és hasonló kirohanásokra számíthat, aki N76-ra költi százezer forintját. A lapos Nokia tehát inkább laposka (összecsukva 14 milliméter), széle-hossza is jókora (ötször tíz centi), ami alapján úgy véljük, vízfejű mobiltulajdonost vizionált a tervező. Külseje egyszerűen szép, de mérete értelmetlenül nagy, kisebb, kecsesebb változatban jobban kellene.

A telefon fekete és piros változata közül utóbbit teszteltük, ami egy élesszemű megfigyelő szerint a parti vörös fantázianevű körömlakkszín pontos megfelelője. Az előlapon óriástükör terpeszkedik, ami önimádat-kielégítés mellett rendőrségi bizonyítéknak is kiváló, ugyanis minden egyes ujjlenyomatot élethűen rögzít. Tűző nyári napon pedig szemgolyókiégető alkalmatosságnak is beillik, persze csak ha éppen úgy esik rá a fény.

De úgysem a méret a lényeg, ráadásul a Nokia elsősorban a készülék képkezelésére és zene-funkcióira esküszik. Az N76 zenében erős, szól a marketingszöveg, ami ez esetben korántsem maszlag. Zenetárolásra 2 gigáig bővíthető memóriát kapott, vagyis több száz számot tárolhat az ember, ráadásul a lejátszáshoz az előlapra helyezett navigációs gomboknak köszönhetően ki sem kell nyitni a készüléket.


Pillantson bele N76 életébe. Fotóképregény.

A billentyűzárról elfeledkező felhasználó emiatt szembenézhet azzal a kellemetlenséggel, hogy a táskában benyomódik a play-gomb és a legváratlanabb pillanatokban - még lenémított állapotban is - felharsan a szuperminőségű, kihangosított muzsika. Ha be van dugva a fülhallgató és tombol a Petőfi rádió, a jackkimenet alkalmatlan elhelyezkedése miatt nem lehet teljesen szétnyini a telefont, ami az angolajkú fórumozók szerint nagyon-nagyon ciki és súlyos tervezési hiba. Engem egyáltalán nem zavar. A kihangosított zene váratlanul jó minőségű, viszont jócskán meríti az akkut. Az akku nem szól túl sokszor, hogy merülőben van, és ha egyszer lemerült, még esemesnyi időre sem éled újra.


Riportfotó

A Symbian operációs rendszert nem ismerő tulajdonosok számítsanak a hosszadalmas tanulóidőre, a navigáció ugyanis bonyolult, de cserébe gyors és saját kedvünk szerint variálható. A készülék már Magyarországon is kapható, a Nokia idén 76 ingyenesen letölthető zeneszámot is ad mellé.

Az N76-ot két megapixeles kamerával látták el, ami nem mozdítható ugyan, de képminősége kiváló, 1600x1200 pixeles kép készítésére is képes, ami nagyon jól jön, ha az ember az újpesti metrómegálló aluljáró lépcsőjén egy döglött kék akarával, vagyis széles homlokú tarkasügérrel találkozik.


Kék akara, láb, Újpest. A fotókat készítette: Nokia N76