Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Pedálos töltő és eldobható telefon

2001.08.01. 14:53
A vásárlók környezettudatossága és költségérzékenysége egyre inkább rákényszeríti a gyártókat a környezetbarát és olcsó megoldások alkalmazására: ez alól a mobiltelefon-ipar sem kivétel. Egy angol feltaláló pedállal hajtható mobiltelefon-töltőt szabadalmaztatott, Amerikában pedig több gyártó is foglalkozik eldobható - és újrahasznosítható - telefonok fejlesztésével.
A mintegy 25 fontért árult Pedal and Power nevű szerkezet egy szabványos kerékpárdinamóból, a szabadalmaztatott töltőből és egy telefontartóból áll. A készüléket utcai és szobakerékpárra is fel lehet szerelni, majd csak tekerni kell, és a telefon máris tölt.

Hetven perc pedálozás feltölti a mobilt

Pedálos töltő
A készülékbe a szabvány autós mobiltöltő kábel csatlakoztatható, ezért nemcsak telefonok, hanem bármely, autós szivargyújtóról üzemelő berendezés működtethető - ha elég gyorsan pedálozunk. A gyártó adatai szerint egy vékony, 600 mAh-es akkumulátort 70 percnyi tekeréssel lehet teljesen feltölteni, feltéve, hogy óránként átlagosan 20 km sebességgel pedálozunk.

Az alelnök is tekeréssel tölt

Az Angliában élő svéd feltaláló, Kieron Loy találmányát már árulják az Egyesült Államokban, ahol egyik első, lelkes felhasználója nem más, mint Dick Cheney alelnök. A nemrégiben pacemaker-beültetésen átesett Cheneynek orvosai tanácsolták, hogy kerékpározással javítson fizikai állapotán.

Eldobható készülékekkel törnek be a piacra

A lassan telítődő mobilpiacon az új vásárlókat leginkább a készülékek magas ára taszítja. Ugyan jelenleg a mobilszolgáltatók a drága készülékek árának legnagyobb részét átvállalják, erre egyre kevésbé hajlandóak. A mobilgyártóknak tehát olcsóbb készülékeket kell előállítaniuk, ha szolgáltatói támogatás nélkül is piacképesek akarnak maradni. Egyes amerikai cégek egészen a végletekig vitték az olcsóság megvalósítását, és tíz-húsz-harmincdolláros, eldobható telefonokat fejlesztettek ki.

Papírtelefon
A harag jó tanácsadó

Az első eldobható telefon szabadalmát az amerikai Randi Altschul (angolos műveltségűeknek Oldschool) jegyeztette be 1999 novemberében. Mint az USA Todaynak elmondta, egyszer vezetés közben nem sikerült fogadnia egy hívást, és ettől annyira méregbe gurult, hogy majdnem kihajította mobilját az ablakon.

Papírtelefon fillérekért

Az eredetileg játéktervezéssel foglalkozó feltalálónő üzleti vállalkozása sikeresnek ígérkezik: a cégek számára ideális reklámajándéknak bizonyulhat az olcsó telefon. A papírból és nyomtatott áramkörökből összeállított, tíz dolláros költséggel legyártható készülék hatvan percnyi beszélgetési időt biztosít majd.

Kártyatelefon
Hangfelismeréssel tárcsáz a kártyatelefon

A Hop-On Wireless nevű cég még a papírtelefonnál is egyszerűbb készülékkel akar betörni az amerikai piacra. A szupermarketekben októbertől 30 dollárért árult készülékkel csak kimenő hívásokat lehet bonyolítani, saját telefonszáma nincs, ezért fogadásra sem alkalmas. A telefonon a szponzor reklámja mellett mindössze két gomb található, egy hívógomb és egy megszakítógomb. Számok híján a tárcsázás hanggal történik: a felhasználó megnyomja a hívógombot, majd jól érthetően lediktálja az automata központnak a hívni kívánt számot. A telefon hatvan percnyi beszélgetésre alkalmas, betéti díj fejében visszaveszik és újrahasznosítják.