Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Az Európai Bizottság kényszerítené a szolgáltatókat a roamingdíjak csökkentésére

2006.02.08. 20:15
Áprilisban jogszabály-javaslatot terjeszt a tagállamok és az Európai Parlament elé Viviane Reding távközlési uniós biztos, ami előírná, hogy a mobiltelefonálás nemzetközi roamingtarifái nem lehetnek magasabbak, mint a hazai hívásoké.
Vivane Reding ezt szerda este jelentette be Párizsban az európai szabályozóhatóságok találkozóján. A távközlési ügyekért is felelős uniós biztos emlékeztette hallgatóit, hogy az Európai Bizottság régóta türelmetlenül figyeli a nemzetközi roamingpiacot, ahol az árak szerinte még mindig indokolatlanul magasak, tekintve, hogy a külföldről mobiltelefonálás költsége technikailag nem lehetne magasabb, mint a hazai roamingolásé (vagyis amikor odahaza telefonálunk egy másik szolgáltató hálózatát használva).

A Bizottság tavaly két eljárást is indított német és angol szolgáltatók ellen az indokolatlanul magas roamingtarifák miatt, valamint létrehozott egy internetes oldalt, amin a felhasználók összehasonlíthatják a különböző díjakat és ez alapján választhatnak, hogy külföldre utazva melyik mobilszolgáltató hálózatához csatlakoznak. De Reding már akkor figyelmeztetett, hogy ha ezek az eszközök hamarosan nem váltanak ki látványos eredményeket, a Bizottság konkrét szabályozással fogja leerőltetni az árakat.

A külföldi roaming nem lehetne magasabb, mint a hazai

A szerda esti előadáson Reding pontosan ismertette, hogyan is fog ez pontosan kinézni. A Bizottság várhatóan áprilisban vagy májusban javasol egy rendeletet a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek jóváhagyásra. Ez megtiltaná a mobiltelefon-szolgáltatóknak, hogy magasabb díjat szabjanak ki a külföldön roamingolóknak, mint azoknak, aki saját államukon belül használják egy másik szolgáltató hálózatát. Egyszerűen azon az alapon, hogy az Európai Unió egy egységes piac, és az ilyesfajta megkülönböztetés indokolatlan és jogtalan diszkrimináció. Jelenleg az árkülönbség akár négyszeres is lehet.

Technikailag roamingnak nevezzük azt, amikor X telefonszolgáltató díjat számol fel Y szolgáltatónak azért, hogy Y szolgáltató felhasználója használhassa X telefonhálózatát. Akár azért, mert külföldön van, akár azért, mert a hívott fél egy másik hálózatban van, akár pedig azért, mert Y szolgáltató hálózata nem fed le bizonyos területeket. A felszámolt roamingdíjat a szolgáltató aztán áthárítja a felhasználóra. A külföldi roamingdíjak a Bizottság szerint aránytalanul magasabbak, mint az összes többi roamingdíj. A javasolandó uniós rendelet ezt fogja megtiltani, mondván ez az európai egységes piac működését akadályozza.

A BEUC, az európai fogyasztóvédelmi szervezetek konföderációja a múlt héten lelkesen reagált a Reding-beszéd megszellőztetett verziójára, mondván ideje, hogy "véget vessenek ennek a rablásnak". A rendelet a 25 tagállamot képviselő Miniszterek Tanácsában minősített többséget, az Európai Parlamentben egyszerű többséget igényel a jogerőre lépéshez. A biztos várakozásai szerint erre 2007-ben kerülhet sor.