Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Elegáns keleti zsebfotósok

2004.04.08. 12:45
A Samsung elegáns készülékei egyesek szerint kifejezetten vonzóak, mások szerint lerí róluk távol-keleti eredetük. Az Index kipróbálta a fényképezővel felszerelt SGH-X600 és SGH-E700 mobilokat.
Tekintse meg képeinket!
A kék-ezüst borítású Samsung mobilok annyira jól néznek ki, hogy az elektronikus kütyük iránt a legkevésbé sem érdeklődő feleségem - miután néhány napja nálam voltak a készülékek - egyszer csak halkan megkérdezte, hogy mennyibe kerülnek, mit tudnak, és lehetne-e. Keletszakértő munkatársaim ugyanakkor csak annyit mondtak, hogy biztos kínai eredetűek, bármit is jelentsen ez. (Talán észrevették az úszkáló halacskákat ábrázoló, határozottan Feng-shui beütésű animgif háttérképet.)

A két mobil menüje ugyanolyan, és a használatuk két hét alatt megszokható; a színes animációk itt is megjelennek, nagyon szépek. Sajnos az SGH-X600 női kézre tervezett csinos kis gombjait csak körömmel tudtam lenyomni, az SGH-E700 méretes lapos gombjai azonban bumszli ujjakkal is könnyen böködhetőek. Az iránygombok leosztása nem a legjobb, ugyanis a legjobban kézre eső középső nagy gomb csak a WAP böngészőben használható.

Fényekkel játszanak

A gombok kivilágítása megfelelő, és mindkét készülék kijelzője fényes, kontrasztos és hatvannégyezer színt képes megjeleníteni. Az E700-at egy 256 színű külső kijelzővel is felszerelték, ami OLED technológiával készült, azaz szénalapú fénykibocsátó diódákat használ. Ennek még az időnként felvillanó képernyővédővel is olyan fényereje van, hogy a telefon kitűnő tájékozódási pont a sötét lakásban.

Klikk a képre!
A X600 és az E700 egyaránt 640x480 pixeles képeket készít, és a beépített digitális kamerákat mindkét készüléknél más-más extrával egészítettek ki: az E700 becsukott állapotban is tud fényképet készíteni, és eközben a külső kijelző működik keresőként, a forgatható optikás X600-at pedig beépített vakuval szerelték fel. Ez valójában egy erős fényű LED, amely vakuként használhatatlan, viszont pár másodpercre teljesen megvakítja a közelben állókat, tehát a sötét sikátorokban önvédelmi eszközként is beválna, ezt azonban nem mertük kipróbálni. A fotózás hangjelzését nem lehet kikapcsolni, amivel nyilvánvalóan a tavaly Dél-Koreában bevezett kormányrendeletnek akarnak megfelelni.

A mobilok negyvenszólamú csengőhangok lejátszására képesek, száz kép fér el a memóriájukban, támogatják a Java programokat, és a GPRS kapcsolatuk Class 10 minőségű. Sajnos nem rendelkeznek bluetooth eléréssel, csak infravörös porttal.

Pannonnál az E700 egyéves előfizetéssel 94 900, az X600 59 900 forint. A Westel az E700-at egyéves előfizetéssel 102 900 forintért, az X600-at 55 900 forintért adja.