Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Nagyképű német mobilok

2004.06.17. 12:30
Mint azt korábban megírtuk, a Siemens idén nyáron öt új mobiltelefont dob a piacra, amely közül kettőt az Index is kipróbált. A túrázóknak szánt M65-öt és a multimédiás CX65-öt teszteltük.
A német tervezők legújabb agyszüleményei testvérként hasonlítanak egymásra: alapvetően ugyanolyan felépítésűek, de egyikük vastag izmokat növesztett a sok sportolástól, míg a másik jól beszürkült a kemény képszerkesztő-tanfolyamtól. Az M65 valóban a CX65 acélmerevítővel, ütközőkkel és gumisapkákkal felszerelt változata, amely ellenáll a külső behatásoknak, és távol tartja a folyadékcseppeket az elektronikától.

Klikk a képre!
A kényelmesebb életre teremtett CX65 előlapjának a színe bármikor az aktuális műköröm színéhez igazítható, ezzel szemben az M65 előlapja nem cserélhető. Pedig előfordulhat, hogy hatalmas karcolást húzunk a kijelzőre, ami igencsak zavaró. Mindez különösen akkor ciki, ha már az acélmerevítő első - nem szakszerű - felszerelésekor vastag bejegyzés kerül a műanyagra, ahogy nekünk is sikerült. (Igazán nem mi tehetünk róla, hogy többféleképpen összerakható a kütyü.)

A karcolások megjelenésére valószínűleg nem kell sokat várnia annak, aki Bike-o-meter kiegészítővel biciklis kilométeróraként is használná az M65-öt. Elég zakóznia egyet a betonon. Mi csak ráálltunk, leöntöttük, dobáltuk és élve eltemettük, de az M65 masszívan ellenállt. Flexszel is nekimentünk volna, de a tesztkészülékeket sajnos mindig egyben kell visszaadnunk.

Nagyképű németek

A két mobil kijelzője sokkal jobb, mint bármelyik általunk tesztelt Siemens-modellé, és a konkiurencia nagyját is megszégyeníti. Hatvanötezer színt, 132x176 pixelt mutatnak és fényesek. A kijelzők fölött két idegesítően villogó izét is elhelyeztek, amelyek elméletileg az üzenetek érkezését meg a hívásokat jelzik, ha nem zajonghatunk.

A Siemens marketingcsapata valószínűleg vért izzadt mire kitalálta, mivel lehetne beadni a vásárlóknak, hogy a villogó izékre feltétlenül szükségük van. Mert Dynamic Ligts, az kell nagyon. Más kérdés, hogy eddig a rezgés is kitűnően jelzett hangtalanul, ráadásul fények csak akkor látszanak, ha amúgy is figyelünk a mobilunkra.

Laza elrendezés

A menük képregényszerűen színesek, és az ikonok a háromszor hármas elrendezés helyett listába is rendezhetők, de szerintünk nem érdemes ezzel bíbelődni, az alapbeállítás jobb. Mindkét mobil kezeli a témákat, de az ikonok kinézetét nem lehet megváltoztatni, pedig jó lenne. Mint a valódi operációs rendszereknél. A kezelőfelület egyébként átlátható, a fontos programok könnyen elérhetők, és a Siemens megengedett magának annyi lazaságot, hogy a fájlokat tartalmazó mappát "Saját cuccom" névre keresztelte.

A gombok elrendezése és alakja szinte tökéletes, kivéve a középső pöcköt, ami csúszik. Igaz, hogy még szinte senki sem készített tökéletes irányítógombot, de ez nem lehet mentség. Találjanak ki mást. Így ugyanis szinte használhatatlanok a játékok, például az M65 klasszikus Turricanje (az első nagylemezes C64-játékom), valamint a CX65 fejlett képszerkesztője, amellyel többek között kijelölt területen lehet effekteket alkalmazni, meg más alapműveleteket - kivágás, beillesztés - elvégezni.

Jól beszél

tekintse meg képeinket!
Az M65 és a CX65 mobilokban van wap böngésző, az utóbbiban email-kiliens is, és támogatják az mms-t. Az üzenetszerkesztőkben van kopipészt (másolás és beillesztés), amellyel könyvjelzőket, neveket és más adatokat lehet beszúrni az üzenetekbe. A kommunikációs lehetőségek sorából csak a bluetooth rádiós elérést hiányoltuk, ugyanis nem szeretjük az infrakapcsolat miatt összevissza forgatni a készüléket, de ez legalább korlátozás nélkül működik, és a VGA kamerával rögzített képeket nemcsak mms-ben lehet elküldeni, mint egyes keleti gyártóknál.

A fájlok tárolására elméletileg tíz megabájt áll rendelkezésre, gyakorlatilag ennek majdnem a felét elfoglalja az előre telepített tartalom, tehát érdemes kidobálni néhány témát és hangot. A két készülék idén nyáron jelenik meg, az áruk egyelőre nem ismert.