Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mobiltelefonba költözik a Skype

2007.10.29. 16:26
Egy brit mobilcég az internetes ingyentelefonra építi új szolgáltatását. A Skypephone novemberben jelenik meg, olcsó, és minden konkurens attól retteg, nehogy véletlenül beváljon.

Novemberben a Three nevű mobilszolgáltató brit részlege dobja piacra a világ első olyan mobiltelefonját, ami hivatalosan is a Skype ip-alapú internetes telefonszolgáltatását használja (nem hivatalosan ezt persze szinte minden telefonnal meg lehetett oldani, amiben wifi-kapcsolat és böngésző van).

Mivel a Skype hálózaton belül, vagyis pécéről pécét hívva ingyenes, és a percdíjai távolsági és nemzetközi hívásoknál is elég alacsonyak, eddig minden szolgáltató elzárkózott az ötlettől, hogy az internetes telefonhoz engedje a felhasználóit. A Three viszont magával a Skype-pal közösen fejlesztette az új szolgáltatást. A Skypephone ötven angol fontba kerül (18 ezer forint), vagy választhatjuk a Pay As You Go programot, akkor a készüléket ingyen kapjuk, cserébe bevállalunk havi minimum tízfontnyi beszélgetést.

A telefon 3G-n csatlakozik a netre, van benne két megapixeles kamera, mp3-lejátszó, 256 mega, microSD alapú memória (egy gigáig bővíthető) és mobiltévé. Skypephone-ról Skypephone-ra minden hívás ingyenes (amíg a havi 4000 perc beszélgetést vagy 10 ezer sms-t el nem éri az ember), ahogy a Skype-alapú chat is; egyébként egységesen 12 penny (43 forint) minden percdíj és sms. Az "ingyenes" kifejezés persze csak magára a telefonálásra értendő, hogy ehhez a netre hogyan és mennyiért csatlakozunk a készülékkel, az már más téma. Magyarán a mobilos Skype pont ugyanannyira ingyenes mint a pécés: a netkapcsolat nincs benne a csomagban.

Ha a brit premier jól sikerül, Ausztrália, Olaszolrszág, Írorsszág, Dánia és Svédország meghódítása szerepel e tervekben a második hullámban.