Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Mobiltelefonba költözik a Skype

2007.10.29. 16:26
Egy brit mobilcég az internetes ingyentelefonra építi új szolgáltatását. A Skypephone novemberben jelenik meg, olcsó, és minden konkurens attól retteg, nehogy véletlenül beváljon.

Novemberben a Three nevű mobilszolgáltató brit részlege dobja piacra a világ első olyan mobiltelefonját, ami hivatalosan is a Skype ip-alapú internetes telefonszolgáltatását használja (nem hivatalosan ezt persze szinte minden telefonnal meg lehetett oldani, amiben wifi-kapcsolat és böngésző van).

Mivel a Skype hálózaton belül, vagyis pécéről pécét hívva ingyenes, és a percdíjai távolsági és nemzetközi hívásoknál is elég alacsonyak, eddig minden szolgáltató elzárkózott az ötlettől, hogy az internetes telefonhoz engedje a felhasználóit. A Three viszont magával a Skype-pal közösen fejlesztette az új szolgáltatást. A Skypephone ötven angol fontba kerül (18 ezer forint), vagy választhatjuk a Pay As You Go programot, akkor a készüléket ingyen kapjuk, cserébe bevállalunk havi minimum tízfontnyi beszélgetést.

A telefon 3G-n csatlakozik a netre, van benne két megapixeles kamera, mp3-lejátszó, 256 mega, microSD alapú memória (egy gigáig bővíthető) és mobiltévé. Skypephone-ról Skypephone-ra minden hívás ingyenes (amíg a havi 4000 perc beszélgetést vagy 10 ezer sms-t el nem éri az ember), ahogy a Skype-alapú chat is; egyébként egységesen 12 penny (43 forint) minden percdíj és sms. Az "ingyenes" kifejezés persze csak magára a telefonálásra értendő, hogy ehhez a netre hogyan és mennyiért csatlakozunk a készülékkel, az már más téma. Magyarán a mobilos Skype pont ugyanannyira ingyenes mint a pécés: a netkapcsolat nincs benne a csomagban.

Ha a brit premier jól sikerül, Ausztrália, Olaszolrszág, Írorsszág, Dánia és Svédország meghódítása szerepel e tervekben a második hullámban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!