Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Szezonális csúcstechnológia

2001.04.25. 09:23
A Siemens a biznisz és a luxuskategória határmezsgyéjén egyensúlyozó SL45-ös telefonja mindent tud, amit egy telefonba érdemes és bele lehet préselni. Az eddig legyártott modellek összes hasznos funkcióját magába foglalja, ezeken felül pedig diktafonnak avagy mp3-lejátszónak használható 32 megabyte-os memóriával lendíti előre a kütyüevolúciót.
Elegánsan futurisztikus
Amikor a telefongyártók kifogynak a marketingesek által zseniálisan forradalminak ítélt sorsjobbító funkcióiból, általában bekövetkezik az a lépés, amikor a bevált, működő, praktikus elemek veszik át az uralmat a készülékek felett. Az elsősorban a kényelmes wapozásra belőtt Siemens SL45-ös mobiltelefonjának nem is volt más dolga, minthogy lekaszálja az elődök által simára döngölt réteket.

Metálos műanyag

Az apró, még épp maroknyi telefon fémesszürke burkolata a ránézéssel rutindiagnosztizáló emberek szerint műanyagnak hat, ami legfeljebb anyagából adódóan képzelhető el, de semmiképpen nem sorolható egy kategóriába a csak drága műszerekkel utánozható állagú ipari rugós gumibékával vagy egyéb hasonló balkáni egzotikummal.

A telefon méretéhez képest nagy, ezáltal könnyen nyomogatható gombokat kapott. Néhány perc alatt ráérezni, meddig kell őket lenyomva tartani, hogy felhozzák az aktuális almenüket, például sms-gépelésnél a teljes karakterkészletet.

Fél kézzel kezelhető

Siemens SL45
Paraméterek
900/1800 MHz
Méretek 105 x 42/46 x 17 mm
Tömeg 88 gramm
Készenléti idő 170 óra
Beszélgetési idő 240 perc
MP3 lejátszási idő kb. 3,5 óra
Standard akkumulátor 600 mAh-s NiMH akkumulátor
Töltési idő kb. 2 óra

Speciális funkciók
Mobil Internet WAP 1.1
MP3-lejátszó** 35-45 perces lejátszási idő
Diktafon akár 5 órás memória
Fejlesztett címjegyzék max. 500 cím (14 bejegyzéssel)
Telefonkönyv (SIM kártyán) akár 250 szám
Telefonkönyv (a készülékben) 50 közvetlenül a telefonban
Hangtárcsázás, hangvezérlés
PC adatátvitel szoftver
Infravörös interfész
Integrált óra, dátum- és ébresztőfunkció, számológép, pénznemátváltó
Csengetéshang 42 féle + 3 saját
Hívásszűrés, stopper, visszaszámláló

Az SL45 kezelése elsődlegesen a négyirányú navigációs gombokkal történik, ezekkel enyhe ellenszélben is könnyed kacajt hallatva lehet fel s alá scrollozni, előre avagy hátrafelé lépni az menürendszerben. A Nokia-logikához szokott felhasználókat végre valami kibillentheti márkasznobizmusukból, ugyanis a Siemens a korábbi csúfosan bebukott próbálkozásai után kitűnően használható menürendszert hozott létre.

Akinek ez nem lenne elég, vagy csak simán technológiai hendikeppel igyekszik szakavatott vásárlónak mutatkozni, az egy gombnyomásal elérheti a telefonnal kapcsolatos összes létező funkcióra kiterjedő helpet, természetesen magyarul. A segítség mindig a kérdéses funkcióhoz jelenik meg alapértelmezésben, viszont a windowsos helphez hasonlóan bárhonnan körbejárható.

Narancssárga kijelző

Olvasni öröm
Az átlagosnál magasabb kijelző menüként, íráskor és wapozásnál is bőven elég karatkert képes prezentálni. Az állítható kontúros, 101 x 80 pixeles vagy 7 soros és 16 karakteres megjelenítés csak Communicatoron vagy R380-assal tengődő júzereknek lesz kevés, de az egy másik állatfaj amúgy is.

Az SL45 képernyője bekapcsoláskor látványos nyitóanimációval fogad, amiről szerencsére le lehet szoktatni. A személyre szabható elemek nagyot dobnak a telefon használhatóságán, a háttérépek, animációk, csengőhangok könnyedén lepusztíthatók a telefon MMC-memóriakártyájáról, vagy akinek ezek bejönnek hagyományos bitmapképekből vagy midiből másolhat át kedvére valót.

32 MB memória mindenre elég kell, legyen

Cooper-ügynök egyheti fánkkészletét áldozta volna be egy ilyen memóriakártyás telefonért, a 32 megába ugyanis még rendesen leterhelt tárkapacitással is mintegy háromórányit lehet szövegelni. A diktafon főleg saját gondolatok rögzítésére alkalmas, vagy közvetlenül az interjúalany arcához kell tartani, mikrofonja ugyanis megletősen szolíd paraméterek között üzemel.

A 128 megáig bővíthető MMC-kártya tárol minden képet, szöveget, szótárat, zenét. A telefonnal adott kártyára mondjuk jóindulattal félóra, jóindulattal CD-közeli minőségű zene fér fel, viszont a szintén mellékelt sztereó fejhallgató ehhez tökéletes partnernek bizonyul.