11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

A wapon túl

2000.09.26. 12:00
Szeptember végén jelent meg a Sony legújabb generációs mobiltelefonja, amely a CMD-Z5 (Z5) névre hallgat. A high end mobilok kategóriájában a Z1-es modellel három éve próbálkozott először a híres japán gyártó. A Z1 ugyan nem futott be karriert Nokia- ,illetve Ericsson-mámorban fürdő kis hazánkban, pedig mind formája, mind pedig a szolgáltatásai révén messze megelőzte korát. A Z5 megjelenésével változhat a helyzet.
A Z5-ös mindössze 82 gramm; valószínűleg ez az első mobiltelefon, amely a reklámokon sokkal nagyobbnak tűnik, mint amilyen a valóságban. Egy egészséges névjegykártya csont nélkül eltakarja. Aktív flip védi a billentyűzetet, és aki zsebben hordja a telefonját tudja, mennyire fontos szerkezeti elem az ilyen.

A parányi készülék elveszik az ember markában
A telefon parányi billentyűzete könnyen kezelhető, de mégsem lesz rá szükségünk gyakran, ugyanis (örökölve a Z1-től) ez a készülék is rendelkezik az úgynevezett Jog-Dial megoldással, méghozzá mindjárt advanceddal. Ez tulajdonképpen egy ötállású kapcsoló: lehet tekerni (fel-le), dönteni (magunk fele és kifelé) és persze be is nyomhatjuk. És ami a leglényegesebb: a készülék minden, de minden funkciója vezérelhető az Advanced Jog-Dial-lal. A kis forgatógomb használatának tökéletes begyakorlása beletelik néhány napba, de aztán nagyon megkönnyíti a nyomkodásban megfáradt hardcore-mobilos életét.

Fölösleges lenne fölsorolni a Z5-ös minden szolgáltatását, nem hiányzik belőle egyetlen olyan fícsör sem, amely manapság alapvetőnek számít a felső kategóriás mobilokban. Annál érdemes megismerkedni néhány extra szolgáltatással. Ezeket - meglepő módon - a készülék extra menüpontja alatt találhatjuk, és pontosan ezek a funkciók azok, amelyek a kis Sonyt megkülönböztetik a nagy európai gyárak slágerfonjaitól.

A Z5-ös beépített digitális hangrögzítője teljesítményben jóval felülmúlja a versenytársakét: összesen 14 darab, 20 másodperc hosszúságú üdvözlő üzenetet tudunk rögzíteni, amelyeket akár külön-külön is hozzárendelhetünk egyes hívószámokhoz. Tehát aránylag szűk baráti kör esetén valamennyi haverunkat nevén szólíthatja a készülék. A bejövő üzenetet is a készülék rögzíti - máris megspóroltunk egy hangpostahívást.

A Z5-ös kijelzője feltűnően nagy, elfoglalja a készülék felét. Milyen jól jön ez az e-mail olvasásakor! Bizony, a kis telefon telefon zsebszámítógépként is funkcionál, mégpedig teljes interneteléréssel. A meglehetősen körülményes és gyakran megbízhatatlan WAP technológia nélkül, egyszerűen POP és HTTP protokollokat használva kapaszkodik a világhálóba. Természetesen a számítógéphez hasonlóan a Z5-öt is konfigurálni kell az interneteléréshez: szerverek, címek, átjárók, jelszavak.

A nagy felbontású, négy szürke árnyalattal dolgozó kijelzőn grafikus alkalmazások is eldöcögnek. Például a Microsoft Mobile Explorer névre hallgató, zsebszámítógépekre (palmokra) és telefonokra fejlesztett miniböngészője. A Sony elsőként licenszeli az MME-t, kihagyva egy lépést (a tisztán WAP-os készüléket) a fejlődésben.

A konkurencia média- és WAP-telefonjai még jóval 100 gramm felett vannak, a Sony 82 grammba zsúfolja a tudást.

Ja igen: WAP. A Z5 alkalmas mindenfajta WAP-os dolgok futtatására, kezelésére. De minek is?  • Hírek
  • Bankszámla