Kamuznak a sugárzásra érzékenyek

2007.07.26. 17:10
Semmi sem bizonyítja, hogy az adótornyok fejfájást vagy fáradtságot okoznak, derült ki a mobilok egészségi hatását vizsgáló eddigi legnagyobb kutatásból.

Korábbi kutatások szerint az emberek egy része érzékeny az elektromágneses sugárzásra, de eddig nem volt bizonyíték arra, hogy a rossz közérzet és a sugárzás között van összefüggés, írja a New Scientist. Ezért Elaine Fox és kollégái az essexi egyetemen elvégeztek egy kísérletet, amelyben egyrészt azt vizsgálták, hogy az önmagukat sugárzásra érzékenynek valló emberek érzékelik-e a sugárzást, illetve azt, hogy valóban a sugárzás okozza-e a tüneteiket.

A tudományos kísérletben 44 sugárzásra érzékeny ember és 114 önkéntes vett részt. A kutatók megnézték, ki hogyan viselkedik a szokványos GSM és az újabb 3G adók közelében, a kísérlet egyik felében megmondták a tesztalanyoknak, hogy az adótornyok mikor vannak bekapcsolva, a másik felében nem. Fontos kérdés, hogy az emberek képesek-e érzékelni az elektromágneses jeleket, mert eddigi ismereteink szerint fajunknak nincsenek erre kihegyezett receptorai. Viszont azok az emberek, akik állításuk szerint a sugárzástól szenvednek, néha elég szélsőséges módszerekkel próbálják megóvni egészségüket, például alufóliával borítják be magukat.

Félelem és rettegés

A kísérletben a 44 érzékeny emberből csupán ketten tudták megmondani, hogy mikor van bekapcsolva az adó, viszont a sugárzástól nem szenvedők csoportjában is hasonló volt az arány. A tudósok a 4,5 százalékos találati arányból arra következtettek, hogy a páciensek valószínűleg tippeltek.

Nem találtak bizonyítékot az elektromágneses jel hatására sem, a sugárzásra panaszkodók akkor is feszültek voltak, amikor semmilyen elektromos sugárzás nem érte a szervezetüket. Idegeskedtek, nagyobb volt a vérnyomásuk, és gyorsabban vert a szívük, mint a kontrolcsoport tagjainak. És milyen érdekes: amikor tudták, hogy mikor van bekapcsolva az adó és mikor nem, pontosan ennek megfelelően jelentek meg, illetve szűntek meg a tüneteik.

Amikor sem a kísérleti alanyok, sem a kísérlet vezetői nem tudták, hogy be van-e kapcsolva az adó, a tünetek teljesen megszűntek.

Agyszülemény az egész

Az eredmények alátámasztják a korábbi hasonló kutatások eredményeit, Fox ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes lenne alaposabban megvizsgálni sugárzástól szenvedők csoportját, mert ha nem is a sugárzástól, valami mástól biztosan szenvednek. Könnyen elképzelhető, hogy a hatás pszichológiai eredetű.  • Hírek
  • Lakáshitel