Judit
2 °C
7 °C

Anonim maradhat a svájci SIM-kártya

2000.09.28. 10:55
Újabb fejezetéhez érkezett Svájcban a mobiltelefonokban használt kártyák regisztrálásáról folyó vita. A nemzeti tanács szerdán 109 szavazattal 44 ellenében megerősítette azon határozatát, hogy a pre-paid SIM-kártyákkal mindenfajta regisztrálás nélkül lehessen telefonálni.

Újabb fejezetéhez érkezett Svájcban a mobiltelefonokban használt kártyák regisztrálásáról folyó vita. A nemzeti tanács szerdai döntésével - amely a pre-paid SIM-kártyák regisztrálása ellen foglalt állást - a postai és távközlési forgalom ellenőrzéséről szóló szövetségi törvény tervezete még egyszer visszakerül a tartományok képviselőiből álló Ständerat elé. Ez utóbbi grémium azt szeretné, ha minden kártyás (nem előfizetéses) ügyfelet visszamenőleg regisztrálnának. Így szerintük jóval könnyebb volna a drogkereskedelem és más bűncselekmények felderítése.

A nemzeti tanács egyik berni képviselője, Alexander Tschäppät (SP) arra figyelmeztetett, hogy az érintett ügyfelek 99,9 százaléka az ország makulátlan előéletű polgára, akiket körülményes eljárással kellene regisztrálni. Az FDP egyik képviselője ehhez hozzáfűzte: az intézkedésnek egyébként csak akkor volna értelme, ha a telefonfülkék minden felhasználóját is regisztrálnák.

A javaslat támogatói ezzel szemben azt állítják, a felderítendő cselekmények okozta nemzetgazdasági kárhoz képest minimális volna a regisztrálás kellemetlensége.

Ruth Metzler (CVP) igazságügyminiszter is elviselhetőnek tartja az adminisztratív többletmunkát. Ő úgy érvelt: puszta szemmel hiába keresi az ember a tűt a szénakazalban, de ha egy mágnessel próbálkozik, gyorsan eredményes lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?