Nóra, Lili
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Szerb hackerek a telefontarifák ellen

2001.08.22. 09:25
Az idei drasztikus tarifaemelések ellen a telefonszolgáltatás leállításával tiltakoztak szerb hackerek. A telefontársaság új tarifái megfizethetetlenül drágává tették az internetezést, ezért a szerb távközlési miniszter felszólította a Telecom Serbiát, hogy az internetszolgáltatókkal együttműködve dolgozzon ki egy működő modellt a polgári célú internet-hozzáférés támogatására.
Az 1997-ben részben privatizált, 49 százalékos külföldi tulajdonban lévő Telecom Serbia eddig sem volt híres szolgáltatásának minőségéről, az előfizetők azonban az alacsony árért cserébe hajlandóak voltak elfogadni a gyakran akadozó, rossz minőségű vonalakat. Az idei áremelésekkel sokak számára megfizethetetlen luxuscikké változott a telefon, az éjszakai tarifák drasztikus emelése pedig ellehetetlenítette az internetezőket.

Megszűnik az éjszakai kedvezmény

A társaság háromlépcsős áremelésének tervét a szerb távközlési minisztérium is jóváhagyta. Idén júniusban 48,5 százalékot emeltek a tarifákon, ezt követte a hasonló mértékű augusztusi emelés, majd novemberre 26,5 százalékos emelést terveznek. A tarifaemelésnél is súlyosabban érinti a szerbiai internetezőket az éjszakai kedvezmények módosítása. Míg korábban a helyi hívásokért délután és éjjel csak kétóránként számoltak fel egy impulzust, az új rendszer szerint az éjszakai hívások is percdíjasak.

Hússzoros tarifaemelés

Egy órai éjszakai internetezés telefonköltsége korábban 0,3 dinár volt, az augusztusi áremelés után ez 5,5 dinárra, vagyis közel hússzorosára emelkedett. Az internet-hozzáférés költsége mintegy 30 dinár óránként (1 dollár = 68 dinár), ami azt jelenti, hogy havi 50 órányi éjszakai internetezés húsz dollárba kerülne. Az Association for Progressive Communications nemzetközi szervezet szerint a havi 70 dolláros átlagkeresethez viszonyítva ez olyan összeg, amit kevesen tudnak megfizetni.

Hackertámadás a Telekom ellen

A tarifaemelésen felháborodott internetezők egy csoportja augusztus 11-én ultimátumot intézett a Telekomhoz, felszólítva a céget, hogy 168 órán belül állítsa vissza a régi tarifarendszert, máskülönben támadást indítanak a cég hálózata ellen. A magukat hackereknek nevező renegád internetezők azzal is fenyegetőztek, hogy az internetes támadás mellett fizikai támadást intéznek a cég infrastruktúrája ellen, és elvágják a telefonvezetékeket.

A hackerek azt állították, hogy az ő művük volt, hogy előző nap két órán át nem lehetett internetezni Szerbiában. A Telekom egyik illetékese elismerte, hogy támadták rendszerüket, szerinte azonban Olaszországból jött a támadás. Más illetékesek nem ismerték el a támadás létét, ezzel együtt a cég Belgrádban feljelentést tett ismeretlen tettes ellen "a Telekom nemzetközi vonala elleni szabotázs" miatt. Az ügy médiavisszhangja számos internetezőt és hackernövendéket vonzott, a beszélgetőfórumokról mindenki megtudhatta, milyen letölthető fájlokkal lehet letámadni a szolgáltatót.

A kormány közbelép

Az egyhetes ultimátum lejárata előtti napon azonban a szerb kormány Marija Raseta-Vukosavljevic távközlési miniszter javaslata alapján arra kötelezte a Telekomot, hogy az előfizetőknek járó havi 40 ingyen impulzust emelje 150-re. Így a havi 48 dináros előfizetési díjért nappal havonta öt órán, vagy éjjel 10 órán át ingyen telefonálhatnak vagy internetezhetnek az előfizetők.

A kormány és a Telekom megbeszélésén abban is megállapodtak a felek, hogy az internetszolgáltatókkal együttműködve megpróbálnak megoldást találni a polgárok internet-hozzáférésének elősegítésére. A Telecom Serbia képviselői leszögezték, hogy az akadémiai szféra továbbra is ingyenesen internetezhet.

A hackertámadás elmaradt, a szervezők - legalábbis részben - elérték céljukat. A Telekom igazgatója a B92 rádiónak adott interjúban kifejtette, a novemberre tervezett harmadik áremelést jövő év elejére halasztják. Az internetszolgáltatókkal folytatott megbeszéléseken pedig remélhető, hogy kidolgoznak egy kedvezményes internetes tarifakonstrukciót.

Hazai sztori: a 150 forintos kedvezmény
Az internetezők itthon is régóta fellépnek saját érdekeik képviseletében. A Matáv 1998 januárjában kétszeresére emelte az éjszakai telefontarifát, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné téve a magyar otthoni internetfelhasználók létezését. Az emelés bejelentésére a magyar internet vezető figurái nyílt levélben reagálnak. A Straub Eleknek küldött e-mail aláírói: Bodoky Tamás (Magyar Narancs), Hollósi József (HIX), Moldován István (Magyar Elektronikus Könyvtár), Nyíri Kristóf (Uniworld Virtuális Egyetem), Nyírô András (Internetto), Török András (Nemzeti Kulturális Alap), Tószegi Zsuzsa (Neumann Digitális Könyvtár) és Vince Mátyás (HVG Online). Straub Elek váratlan gyorsasággal már másnap reagál az internetezők követeléseire, kollegiális hangulatú e-mailjében megígéri, hogy az internetezők februártól speciális tarifakedvezményt kapnak. A cég bevezeti a "100 forintos hívások" néven ismertté vált kedvezményt, melynek lényege, hogy éjjel egy helyi hívás legfeljebb 100 forintba kerülhet. Ez az időközben 150 forintosra emelt kedvezmény azóta is él. A Matáv idén márciusban már tett egy kísérletet megszüntetésére, az internetezők felháborodása azonban eltérítette szándékától.