Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szúnyogriasztó csengőhang mobilra

2003.07.11. 17:16
Dél-Korea legnagyobb mobilszolgáltatója csütörtökön új szolgáltatást jelentett be: előfizetői szúnyogriasztó zajt tölthetnek le a telefonjaikra.
Az SK Telecom előfizetői 3000 wonért (körülbelül 590 forintért) tölthetik le a hangmintát. A zaj az emberek számára nem hallható, viszont egy méteres körzetben elriasztja a szúnyogokat, írta a Washington Post. A mobiltulajdonosok néhány gomb lenyomásával játszhatják le a szúnyogriasztó zajt.

Fogyasztja az áramot

A cég elmondása szerint a szolgáltatás remekül működött az előzetes tesztek alatt. A mobil szúnyogriasztónak egy hátránya van: éppen ugyanannyira fogyasztja az akkumulátort, mint a hagyományos csengőhangok.

Csöngés helyett is zene

Az ázsiai mobilszolgáltatók egyre kreatívabban találnak új bevételi forrásokat. Az SK Telecom mellett két kínai cég is személyre szabható kicsöngési hangot kínál ügyfeleinek. Ha valaki a szolgáltatásra előfizetők számát hívja, a hagyományos csöngés helyett zenét hallhat, vagy akár a hívott fél rögzített üzenetét.

Az SK Telecom kicsöngési hang-szolgáltatásának 2002 végén mintegy ötmillió előfizetője volt, akik átlagosan másfél dollárt költöttek a szolgáltatásra havonta. A cégnek 17 millió előfizetője van, és a dél-koreai mobilpiacnak több mint ötven százalékát birtokolja.