Judit
2 °C
7 °C

Telefonáljon külföldről félpénzért!

2006.07.12. 01:08
Tarifák, szolgáltatók, kedvezmények: egyáltalán nem olyan egyszerű roamingolni, mint ahogy elsőre tűnik. Cikkünk elolvasása sem segít sokat.

Jobb később, mint soha, gondoltuk, amikor az aktuális roamingtarifák összeállításába kezdtünk július közepén. A Balaton mindenesetre üres, úgyhogy a többség otthon tölti a nyarat, vagy külföldi útban sántikál. Utóbbiaknak jobb szem előtt tartaniuk, hogy még mindig sokkal jobb hívást fogadni, mint kezdeményezni: esetenként hatod áron megússzuk a beszélgetést.

Egységesítés

A szolgáltatók annyiban mindenképp segítették a nyaralók életét, hogy egységes tarifákat vezettek be. Nem kell harminc nyomtatott oldallal, meg mindenféle törtszámokkal foglalkozni, van három régió, régión belül meg mindenhonnan ugyanannyiért beszélhetünk, szerencsés esetben szolgáltatótól függetlenül.

Mondjuk ez nem igaz a Vodafone-ra és a T-Mobile-ra.

Vodafone Kártyás
Hívás Fogadás sms
5 ország* 295 110 110
Bulgária 340 150 110
* Olaszorsz. Horvátorsz. Görögorsz. Spanyolorsz. Nagy-Britannia
Vodafone Számlás
4 ország * 280 95 95
Horvátország 260 95 95
Bulgária 340 95 95
* Olaszorsz., Görögorsz., Spanyolorsz., Nagy-Britannia
T-Mobile Kártyás
Hívás Fogadás sms
5 ország* 240 51 39
Bulgária 320 120 78
* Olaszorsz. Horvátorsz. Görögorsz. Spanyolorsz. Nagy-Britannia
T-Mobile Számlás
4 ország * 252 51 39
Bulgária 378 120 78
Spanyolország 282 51 39
* Olaszorsz., Horvátorsz., Görögorsz., Nagy-Britannia
Pannon Kártyás, Számlás
Hívás Fogadás sms
5 ország * 270 115 95
Bulgária 305 135 115
* Olaszorsz. Horvátorsz. Görögorsz. Spanyolorsz. Nagy-Britannia

A Vodafone-nál a kártyás előfizetőnek a legegyszerűbb az élete. A vizsgált célországok közül ötből 295 forintért szólhatnak haza a nyaralók, egységes a hívásfogadás díja is (110 forint), igaz, keresgélni kell a preferált szolgáltatót. A nyomozásért cserébe átlagos percdíjakat kap az előfizető, de érdemes szórakozni a hálózatokkal, mert ha rossz helyre roamingol be a telefon, akár harminc százalékkal is többet kell fizetni.

A gprs nem működik kártyás szolgáltatással külföldön, az sms egységesen 110 forintba kerül. Az mms díjait is összegyűjthettük volna, de inkább nem, aki képes 640x480-as képeket küldözgetni mindenféle zenei aláfestéssel, az éljen csak bizonytalanságban a végösszeget illetően.

Követhetetlen

Számlás előfizetésnél még sűrűbb a massza, híváskezdeményezés esetén szó sincs egységes percdíjakról, a hívásfogadás és az sms viszont mindenhonnan 94,8 forintba kerül. Egy téveszmével ugyanakkor szeretnénk itt leszámolni: a szöveges üzenet nem költséghatékony. Érdemes lemérni, hogy milyen gyorsan tudunk beszélni – szerkesztőségi tesztünk alapján 160 karakter felolvasása 8-10 másodpercet vesz igénybe, úgyhogy hívásfogadás esetén hat sms-nyi élményt lehet elhadarni, egyetlen üzenet áráért.

Internetezni viszont nem különösebben kifizetődő a Vodafone-nal: egy megabájtért 1250 forintot kell fizetni a vizsgált országokban, kivéve Bulgáriát, ahonnan 2800 forintba kerül az aprócska csomag. Wapolni még kevésbé éri meg, egyrészt, mert az egész wap úgy szar, ahogy van, másrészt azért, mert így már 1800 forintba kerül egy megabájt. Kivéve persze Bulgáriát, ahonnan továbbra is 2800 forint a tarifa.

Érdemes lehet aktiválni az ingyenes Vodafone Passport szolgáltatást: ilyenkor egyszeri, 199 forintos kapcsolási díj megfizetése után már nem kell fizetni a hívásfogadásért, híváskezdeményezés esetén pedig a normál hazai perdíjakért hívhatjuk otthon maradt ismerőseinket (Horvátországból és Bulgáriából nem működik a szolgáltatás).

Féláron

Preferált Vodafone
Olaszország Vodafone Omnitel N.V.
Horvátország VIP-NET GSM
Görögország Vodafone
Spanyolország Vodafone Espana
Anglia Vodafone Ltd.
Preferált T-Mobile
Olaszország TIM Italy
Horvátország T-Mobile HR
Görögország TIM GR
Spanyolország Amena
Anglia T-Mobile UK
A T-Mobile ügyfeleinek egy dolgot kell szem előtt tartaniuk: minden körülmények között megkeresni a preferált szolgáltatót. Alapesetben nem kéne ilyesmivel bajlódnia az ügyfeleknek, mert egységes percdíjakat nyújt a szolgáltató, egy aktuális akciónak hála viszont idén nyáron ötven százalékos kedvezményt ad a T-Mobile a partnerhálózatokon belül. Híváskezdeményezésre nincs kedvezmény, de Horvátországból például a szokásos 78 forint helyett 39-ért küldhetjük az sms-t, és 102 forint helyett 51 forintba kerül a hívásfogadás. Persze csak ha sikerült megtalálni a horvát T-Mobile hálózatát.

Bulgáriában ennek a cégnek sincs partnerszolgáltatója, így az eleve magasabb percdíjak mellé nem jár kedvezmény, szóval tiszta ráfizetés ebbe az országba utazni.

A külföldi internetezés a T-Mobile-nál sem tartozik a legolcsóbb mókák közé, egy megabájt 1800 forintba kerül, Bulgáriából 3000 forintba. Ugyanakkor bizonyos országokban 3G hálózaton keresztül is netezhetünk, ennek segítségével gyorsabban lehet több pénzt elkölteni.

Egyre érdemes még figyelni: Dominóból kétféle roamingcsomag van, a hagyományos, meg a Direkt. A hagyományost akkor tudjuk előcsalogatni, ha mindenféle USSD kódokkal szórakozunk (tehát *101*telefonszám#), ha nem használjuk ezeket, a Direkt szolgáltatás lép életbe. A kényelmet viszont 25-30 százalékkal magasabb percdíjakkal bünteti a társaság, szóval aki szereti a pénzt, használja a kódokat.

Egyszerű az élet

Nemzetközi összehasonlításban
Az Európai Unió honlapján megtalálhatók az egyes tagállamokra jellemző roamingköltségek. Aki akarja, innen megtudhatja, hogy az angol előfizetők Franciaországból mennyiért telefonálhatnak haza. Néhány példától eltekintve három és négy euró között alakul egy négy perces beszélgetés költsége, ugyanakkor a legtöbb tagállamban inkább a három eurós díj a jellemző. Ezzel szemben Magyarország táblázatában legtöbbször négy eurót találunk, Franciaországból hazatelefonálva azonban 4,5 euró a legalacsonyabb roamingdíj. Ennél csak a lengyelek vannak rosszabb helyzetben, nekik legalább 5,3 euróba kerül négy perc. A magyar díjak tehát nem kiugróan magasak, de átlagosan 20 százalékkal kell többet fizetnünk, mint a többi tagállam lakosainak.
A Pannonos előfizetőknek a legegyszerűbb az életük: nincsen preferált szolgáltató, tökmindegy, hogy melyik hálózatot találja meg a telefon, ugyanannyi a percdíj. Ezek a költségek kimondottan átlagosak, összességében nagyjából ugyanazt az árat kapjuk mint a konkurenciánál, anélkül, hogy állandóan az aktuális hálózatot kéne lesni.

Persze a T-Mobile kedvezményes perdíjai alacsonyabbak, de ötven százalékos díjcsökkentésre itt is van lehetőség. A Pannon akciós csomagjához 1500 forintért lehet hozzájutni 30 napra, ez tehát már fizetős szolgáltatás, ráadásul csak számlás előfizetéshez lehet megrendelni. Ezek a hátrányok, ugyanakkor a fizetős szolgáltatásért cserébe a híváskezdeményezés is kedvezményes árkategóriába kerül, tehát egy percért 270 forint helyett csak 135 forintot kell fizetni mondjuk Horvátországból: a 12. percben megtérül a befektetés.

Rossz ötlet

Az sms-re ugyanakkor nem jár kedvezmény, ráadásul a szolgáltatás csak augusztus 31-ig él, tehát ha valaki augusztus 30-án rendeli meg a csomagot, egy napra kapja a szolgáltatás (persze így csak 50 forintot kell fizetnie). Pontosabban semmennyire, mert csak 72 órán belül aktiválják a szolgáltatást, szóval a világ legrosszabb ötletei közé tartozik egy ilyen augusztus végi befizetés.

A Pannon 3000 forintért kínálja külföldi, 10 megabájtos gprs-csomagjait, a számlázási egység számlás előfizetésnél 10 kilobyte, kártyás csomagnál 100 kilobyte. Egy megabájtra leosztva tehát itt kell a legkevesebbet, 300 forintot fizetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?