Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Füldaganatot okozhat a mobil

2004.10.14. 16:40
A Karolinska kutatóintézet szerdán nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint könnyebben alakulhat ki daganat a hallóidegeken annál, aki több mint tíz éve használ mobiltelefont. A kockázat csak a gyakrabban használt fülnél nagy, ráadásul a tudósok nem találtak arra utaló jelet, hogy a tíz évnél rövidebb ideig tartó használatnak bármilyen negatív hatása lenne.
Európa egyik legnagyobb orvosi egyeteme és biológiai kutatóközpontja, a svédországi Karolinska intézet bemutatta annak a kutatásnak az eredményeit, amely a mobiltelefonok káros hatását vizsgálja. Az intézet munkatársai hatszáz egészséges embert és százötven akusztikus neuromában, azaz belső füldaganattól szenvedő embert vizsgáltak meg, és megállapították, hogy a szóban forgó betegség kialakulásának a veszélye majdnem megduplázódott azoknál az embereknél, akik több mint tíz évvel ezelőtt kezdtek mobilt használni.

A fejnek azon oldalán, ahol a mobiltelefont rendszeresen használták a páciensek, az átlagosnál négyszer nagyobb a füldaganat kialakulásának a veszélye, állapították meg az orvosok.

Régi bajok

A kutatók elmondták, hogy eredményeik kizárólag az analóg mobiltelefonokra vonatkoznak, hiszen csak azok vannak több mint tíz éve forgalomban, és egyelőre lehetetlen megállapítani, hogy a jelenleg elterjedt digitális gsm-telefonoknak hosszú távon milyen hatásuk van az emberi szervezetre.

Manapság a fotózásra és zenelejátszásra is alkalmas digitális készülékek az elterjedtebbek, és szinte teljesen kiszorították a piacról a kevésbé fejlett analóg típusokat, amelyek az 1990-es években voltak igazán népszerűek. A mobilgyártók azt hangoztatják, hogy nem létezik olyan tudományos eredmény, amely a mobilhasználat egészségkárosító hatását bizonyítaná.