Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

A wimax kinyírja a wifit

2007.09.27. 14:54
Jönnek az új mobiltechnológiák ndash; a Nokia Siemens Networks csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a hálózatfejlesztő cég szerint melyiket mire használjuk majd.

Hazánkban is bemutatkozott a Nokia Siemens Networks vállalat, amely 2007 áprilisban a két névadó cég hálózatfejlesztési részlegeinek összeolvadásával jött létre. Csütörtöki sajtótájékoztatójukat egy bázisállomással, szerverrel és mobiltelefonnal telepakolt demókamionon tartották, de csak olyan nem túl izgalmas dolgokkal álltak elő, miszerint a fúziótól tizenöt százalékos megtakarítást várnak, és hogy szerintük 2015-ben ötmilliárd embert kötnek össze a mobilhálózatok.

Ez olyan távoli dátum és olyan hatalmas szám, hogy gyakorlatilag bárki mondhat ilyesmit különösebb következmények nélkül. Végül azonban kérdezősködésünkre elmondták, hogy nagyjából miként lesz összekötve ez a sok ember.

A wifinek befellegzett?

A jövő mobilhálózatának egyik sarokköve az LTE, a Long Term Evolution lesz a Nokia Siemens szerint. Wilhelm Scheidel, a kelet-európai régió szolgáltatási részlegének feje egy bőröndméretű 3G/hsdpa bázisállomásra mutogatva azt mondta, hogy amíg most egy ilyen szerkezet egyetlen embernek tud öt megabites sávszélességet adni, addig egy ugyanekkora LTE bázisállomás körülbelül harminc embernek. Mindkét technológiára igaz, hogy a sávszélesség megoszlik a felhasználók között. Persze ezekből a szerkezetekből többet is elhelyezhetnek egy adótornyon, így növelhető azok kapacitása.

Ezután rátértünk az épületen belüli lefedettségre, amely most is elég nagy probléma, mivel az épületek falai elég jól blokkolják a rádiójeleket. Lehetséges megoldásként szóba kerültek a femtocellák, amelyek a wifi hotspotokhoz hasonlóan működnek: a szélessávú neten (adsl-en vagy kábelen) érkező adatokat – a mobilhálózat frekvenciáján löködik tovább a laptop vagy a mobiltelefon felé. A kisméretű és nagy kapacitású femtocellák elterjedésére azonban Scheidel szerint még éveket kell várni.

Mondhatnánk azt, hogy a wifi tökéletes megoldás épületen belül, amennyiben amennyiben senkit sem zavar, hogy a kapcsolat irodán belül is megszakadhat. Elég átvinni a laptopot egyik szobából a másikba, az adatletöltések biztosan leállnak, amikor a gép átáll az egyik hotspotról a másikra.

Itt jön a képbe a wimax, amelyet korábban mindenki a GSM hálózatok mumusaként emlegetett, holott Scheidel szavaiból nagyon úgy tűnt, hogy az új technológia először a wifit teszi jégre. A wimax egyik előnye, hogy a hatósugarából kilépve megállás nélkül folytatódhat a letöltés a másik wimax hotspotról. További előny, hogy nem kell sem a wifinél használt WEP, WPA és más megjegyezhetetlen titkosító kódokkal, sem a mobilokban használt SIM-kártyákkal pepecselni. A hálózat ugyanis az egyedi IMEI és MAC számai alapján hitelesíti a készüléket, ezek alapján ad neki szélessávú elérést.

A jövő tehát nagyjából úgy néz ki a Nokia Siemens víziója szerint, hogy az utcán a 3G/hsdpa vagy LTE hálózatokat, a falak takarásában pedig a wimaxon netezünk majd.

SIP-ot mindenkinek!

A szélessávú kapcsolat mellé persze kell még valami: telefonszám. A szakértő szerint ehhez sem lesz szükség SIM-kártyára, mert a cél az, hogy a szolgáltatók átálljanak a VoIP szolgáltatásra. Ez annyit jelent, hogy az internetes telefonkliensek által ma is hasznát SIP protokoll kezeli majd a hívásokat. Scheidel szerint a jövőben a laptopunkra, mobiltelefonunkra, sőt akár tévénkre vagy médialejátszónkra is ugyanazt az egyetlen VoIP telefonelőfizetést kell majd bekötnünk, és azzal a kütyüvel telefonálunk majd, amelyik éppen kéznél van.

A cikk elején nem írtunk igazat azzal kapcsolatban, hogy csak unalmas dolgok hangzottak el a sajtótájékoztatón. Fontos hír, hogy a a magyar leányvállalat jogilag még két entitás, jövőre olvadnak össze. A Nokia Siemens Networks magyar részlegénél nyolcszázan dolgoznak, és a munkatársak nagyjából fele kutatással foglalkozik, és van még száznyolcvan tervezőmérnök is. Mivel a fúzióval kapcsolatos átalakulási tervek még készülnek, egyelőre nem tudni, hogy Magyarországon létszámleépítés, vagy éppenséggel bővítés lesz-e.