Piroska
-2 °C
5 °C

Wifire összpontosít a Nokia

2006.02.14. 01:26
Bemutatkozott gsm- és wifi-hálózatok közt elakadásmentes váltást biztosító hálózati megoldás, az UMA szabvány, valamint egy ezzel kompatibilis mobil, a Nokia 6136.

Három új középkategóriás készüléket mutatott be a világ legnagyobb mobilgyártója hétfőn, a barcelonai 3GSM világkongresszuson, amelyek közül a Nokia 6136 a legérdekesebb, a négysávos gsm-készülék ugyanis wifi-elérési pontokra is rá tud csatlakozni, sőt támogatja az új UMA, azaz Unlicenced Mobile Access hálózati szabványt is.

Egy telefon, egy szám

Kai Oistamo, a Nokia mobiltelefon-üzletágának vezetője elmondta, hogy az UMA észrevétlen átállást biztosít a wifi és a gsm között, azaz a felhasználó észre sem veszi, ha telefonálás közben a készüléke az irodai elérési pontról átvált a legközelebbi gsm adótoronyra. Oistamo szerint ez a megoldás jó a mobilszolgáltatóknak, mert a nagy adatátviteli sebességű wifi elérési pontokat is igénybe véve javíthatják a hívások minőségét, ez a megoldás ráadásul olcsó, ami az előfizetőknek is jó. Persze ahhoz, hogy mindez működjön, a szolgáltatóknak új, UMA-kompatibilis hálózati eszközöket kell venniük.

A Nokia 6136 mobilban egyébként rádió, mp3-lejátszó és cserélhető microSD memóriakártya és megapixeles fényképezőgép van, egyetlen feltöltéssel öt órán át beszélhetünk vele, és 280 óra a készenléti ideje.

Olcsó milliók

A hétfőn bemutatott másik két mobil a 6131 és a 6170. Ezek közül az előbbi egy széthajtható modell, amely elegáns anyagokból készült, 16 millió színű kijelzője van, és támogatások meg adók nélkül 275 euróba kerül, a 6070 pedig 135 eurós árával alapkészülék, amelyben a strapabíró gombok mellett csak a rádió említésre méltó.

Jorma Olilla, a Nokia vezérigazgatója az eseményen azt is bejelentette, hogy a Sony Ericssonnal együttműködve fejlesztik ki a DVB-H szabványon alapuló mobilos tévézést támogató készülékeiket, hogy azok együttműködjenek, illetve hogy a Symbian S60 oprendszer lesz a Vodafone egyik legfontosabb szoftveres platformja, azaz a brit szolgáltató kínálatában valószínűleg több Nokia okostelefon lesz.