Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Királyi ötlet: Mobilzavaró

2001.07.30. 20:39
A mobiltelefonok terjedésével párhuzamosan nő a rossz helyen és rossz időpontban csöngő telefonok száma. Szerencsés az a mozinéző, aki análkül végig tud nézni egy filmet, hogy telefoncsöngés, súlyosabb esetben a film alatt lefolytatott beszélgetés ne zavarná. Míg a bankok fegyveres őrei meggyőzően tudnak a telefonok kikapcsolására figyelmeztető táblának érvényt szerezni, a nővérkék és nyápic mozilátogatók kevés eséllyel szállnak vitába a méretes mobilfelhasználókkal, akik úgy érzik, joguk van bárhol telefonálni. Ezért indulnak kampányok világszerte a mobiltelefonokat harcképtelenné tevő berendezések használatának legalizásáért, egyelőre kevés sikerrel.
Viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy üzleti vállalkozásnak egy uralkodó ötlete adjon új lendületet. A forgalomirányító rendszerek fejlesztésével foglalkozó minnesotai Image Sensing Systemssel mégis ez történt: maga Abdullah király, Jordánia uralkodója javasolt új terméket a cég palettájára, mely rendkívül sikeresnek bizonyult.

Királyi ötlet

Abdullah király ugyanis elpanaszolta az Image Sensing Systemsnél dolgozó ismerősének, hogy nem tud nyugodtan imádkozni, mivel már a mecsetekben is csöngenek a mobiltelefonok. A király azt javasolta a cégnek, hogy gyártson a mobiltelefonokat blokkoló berendezést. Két héten belül elkészült a készülék működő prototípusa, melyet postáztak a királynak, hamarosan pedig megérkeztek az első piaci megrendelések is. Az ezerdolláros berendezésre ezen a héten ötezer megrendelés érkezett a világ minden pontjáról.

Egyre több országban engedélyezik a mobiltelefonok adatforgalmát zavaró berendezések használatát. A mobilzavaróknak komoly piaca van az Egyesült Államokban is, noha ott illegális a készülék használata, éppúgy, mint hazánkban.

Itthon tilos zavarni a mobilokat

A nemrég elfogadott hírközlési törvény szerint "Hírközlő berendezést, valamint minden olyan berendezést (gépet, készüléket, vezetéket, járművet vagy egyéb eszközt), amely működése közben nagyfrekvenciás jelet vagy mellékhatást kelt, úgy kell forgalomba hozni, illetőleg üzemben tartani, hogy az más, zavarérzékenység szempontjából egyébként megfelelő villamos és elektronikus berendezés működésében zavart ne okozzon." Miután a mobilzavaró egyetlen célja, hogy zavart okozzon más elektronikus berendezés (a mobiltelefon) működésében, a törvény egyértelműen tiltja használatát.

A mobil távközlési szolgáltatás közszolgáltatásnak számít, ezért zavarása hazánkban is jogellenes - mondta el kérdésünkre Suba János, a Pannon GSM szóvivője. Véleménye szerint a rossz helyen csörgő telefonok problémáját nem erőszakosan, hanem kulturáltan kell megoldani, hiszen a telefonkapcsolat gyakran létfontosságú lehet. Ezért nem a telefonok zavarását javasolja megoldásként - amire egyébként itthon még nem is volt példa - , hanem a mobilok kikapcsolására vagy lehalkítására kérő közleményeket.

Pad alól telefonál a magyar képviselő

Ausztráliában és Japánban a különleges engedéllyel rendelkező intézmények használhatnak mobilzavaró berendezéseket, és a francia, valamint a kanadai kormány is fontolgatja a készülékek engedélyezését. Az indiai parlament februárban jelentette be, hogy mini mobilzavarókat helyeztek el az ülésteremben, a tárgyalások rendjének biztosítására.

A magyar parlament házszabálya tiltja a plenáris és bizottsági üléseken a mobilok és személyhívók használatát, kiküldött tudósítóink jelentése szerint azonban a képviselők gyakran telefonálnak a pad alá bújva, fejbeszélővel, sőt egészen nyíltan fülükhöz tartott készülékkel is.

Kanada fontolóra vette a kérdést

Kanadában jelenleg csak a közbiztonságért és a rendfenntartásért felelős hivatalok használhatnak legálisan zavaróberendezéseket. A kormány márciustól júliusig várta az állampolgárok véleményét, jelenleg pedig értékeli a körkérdés eredményeit, az ügyben várhatóan ősszel születik döntés. A 31 millió lakosú Kanadában jelenleg kilencmillió mobil-előfizető van. Kanadában a mobilgyártók szövetsége, Franciaországban pedig a hírközlési felügyelet ellenzi a mobilzavarók engedélyezését. Mindkét entitás arra hivatkozik, hogy vészhelyzet esetén életet menthet egy mobil hívás, ezért azt javasolják a mobilzaj ellen tiltakozóknak, hogy a telefonok kikapcsolására felszólító táblákat függesszenek ki a közintézményekben.

A hongkongiak a moziban is távbeszélnek

A hétmillió lakosú Hongkongban több mint 5,5 millió mobiltelefon üzemel, tulajdonosaik pedig nemcsak az utcán folytatnak hosszas beszélgetéseket, de az éttermekben, a mozikban és a színházakban is, sőt egy orvos tavaly műtét közben is telefonált. A telefonok kikapcsolására felszólító táblákat, mint a Hong Kong Jockey Club "Phone off or membership off" (Kapcsolja ki a telefonját, vagy búcsúzhat a tagságijától) feliratú táblákat többnyire figyelmen kívül hagyják a hongkongiak.

A hírközlési felügyelet sorra kapja a mobilzavaró berendezésekért kampányoló mozik és éttermek beadványait. A hivatal fontolóra vette a kérdést, júniusi közleményében azonban leszögezi, hogy a mobilzavaró készülékek használata továbbra is tilos a tartományban.

Amerikában vásárolják, noha illegális

Az Egyesült Államokban is egyre népszerűbbek a mobilzavarók, noha a szövetségi távközlési felügyelet napi 11 ezer dolláros bírsággal, sőt akár egy évnyi börtönnel is sújthatja a berendezések működtetőit. A felügyelet nem tervezi a szabályozás megváltoztatását, annak ellenére, hogy a Letstalk tavalyi felmérése szerint az amerikaiak 57 százaléka betiltaná a mobilok használatát a színházakban, éttermekben és osztálytermekben.

Egyedül az amerikai indiánok fennhatósága alá tartozó autonóm területek képeznek kivételt a szabály alól, itt a megfelelő engedélyek megléte esetén lehet mobilzavarókat használni.

Az izraeli NetLine C-Guard nevű mobilblokkolójának egyik legnagyobb piaca az Egyesült Államok; a cég ügyfelei között van egy szórakoztatóipari óriáscég, egy New Jersey-i lemezstúdió és az egyik állami parlament.

A pincében többnyire nincs térerő

A telefonokat nemcsak aktív blokkolóval lehet működésképtelenné tenni: a Faraday-kalicka néven ismert passzív blokkolórendszer, vagy akár néhány méternyi vastag vasbeton is tökéletesen leárnyékolja a mobilokat. Ha tehát valaki a jogszabályok megsértése nélkül szeretne csöngésmentes környezetet létrehozni, elég, ha a pincébe teszi az éttermét.  • Vennék
  • Hírek