Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Online zenebolt és bővített iPod az Apple-től

2003.04.29. 18:00
Az Apple hétfőn elindította online zeneboltját, melyen 200 ezer felvételből lehet válogatni. A számok 99 centért tölthetők le, utána szinte szabadon másolhatók és CD-re írhatók. Az iPod zenelejátszó új verziója 10, 15 és 30 gigás merevlemezzel is kapható.
A szolgáltatást csak az Egyesült Államokban lehet igénybe venni, és csak Macintosh számítógépekkel, a windowsos verziót az év végére ígérik. A zenebolt mindenekelőtt az iTunes, az Apple lejátszószoftverének új verzióját támogatja.

A zenebolt 200 ezer felvétellel indult el, ezzel ez a legnagyobb ilyen típusú szolgáltatás a világon.l Steve Jobs, az Apple igazgatója szerint ráadásul a letölthető zenék száma "napról-napra nőni fog".

Exkluzív tartalom

A zenebolt exkluzív tartalmat is kínál, például a U2, Eminem vagy Bob Dylan máshol meg nem jelent számait, teljes lemezborítókat és videóklipeket, melyek némelyike ingyen is megtekinthető. Sok zene származik a nagy kiadók kínálatából, ráadásul mindegyik szám CD-re írható, még az olyan kiadókéi is, melyek eddig ezt nem engedték.

A felvételek tömörítésére nem az MP3 formátumot, hanem az Apple saját AAC formátumát használták. Jobs ezt az AAC jobb minőségével indokolta, bár egyesek szerint a döntésben az AAC másolásvédelmi technológiája is közrejátszhatott. Jobs kiemelte, hogy sok esetben nem cédéről rippelték az anyagot, hanem eredeti stúdiófelvételekről. A számokat 128 Kbps-en tömörítették, és mindegyikhez ingyenesen letölthető egy-egy 30 másodperces bemutató.

Új iPod

Más szolgáltatásoktól eltérően itt nincs előfizetési díj, mindenki annyi zenét tölt le, amennyit csak szeretne. A 99 centes díjért a számokat három Macintosh gépre és bármennyi iPodra fel lehet másolni. A zenéket akárhányszor cédére lehet írni, de a tömeges másolást megakadályozandó egy adott válogatás csak tízszer írható ki változtatás nélkül. Az Apple szerint ez nem korlátozza az átlagos felhasználókat, csak azokat, akik kereskedelmi célból, automatikausan szeretnének nagyszámú lemezt írni.

Az Apple hétfőn bemutatta az iPod hordozható zenelejátszó új verzióját is. Az új iPod 10, 15 és 30 gigás merevlemezzel is kapható. A legnagyobb fejlesztés a korábbi változatokhoz képest a szoftverben mutatkozik, ez ugyanis már kezeli a zenebolt AAC formátumát is, emellett játékok és szövegmegjelenítő is van rajta.