Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Képek betűtésztából

2002.04.02. 10:41
A szabványos hétbites ASCII kódtáblát 1968-ban, egy évvel a woodstocki fesztivál előtt véglegesítették. Tervezői feltehetőleg nem gondoltak arra, hogy a kis- és nagybetűs angol ABC, 10 számjegy és néhány egyéb írásjel segítségével akár rajzolni is lehetne. Pedig.
A világ tele van kifutó technológiákkal. Az informatika világa mégannyira, sőt, mondhatjuk, hogy a hipergyorsan fejlődő IT-ipar rekordmennyiségben gyártotta ezeket: csöves számítógépek, ferritmágneses és szalagos adattárólók, floppylemez, VR-sisak. Jó részüknek legalább volt értelmes célja, vagyis használhatóak voltak a maguk idejében, vannak azonban olyanok, melyek csak áprilisi tréfaként értelmezhetőek: ilyen például a WAP, az oplogóként küldhető időjárásjelentés, vagy az ASCII Art projekt.

AA, mint ASCII Art

Az ASCII-művészeti projektet két cseh demoscener fiatalember, Jan Hubicka és Kamil Toman indította 1997-ben. A szerzők legégetőbb problémája éppen az volt, hogy frissen vásárolt, máskülönben erősen használt Hercules monitorjaikon nem tudták megjeleníteni a Linux Texas Users Group konzolcowboykalapos pingvint formázó logóját. Nosza, kis nekiveselkedés, pizzásdobozok, kólásflakonok és számlák, majd pár nap után előállt az első image-ASCII konverter.

Ronda volt

Az első szolúció kellően ronda képet adott - nyilván a képrészleteket karakterré konvertáló eljárás kezdetlegessége miatt. Az e feletti kesergést hónapokig tartó semmittevés, majd újabb nekigrás követte. A szabadon letölthető fügvénykönyvtár legutóbbi - 1.4-es - verziója már közel egy éves. Az általa nyújtott teljesítmény elfogadható: Jan Hubicka nagy örömmel konvertolta ükapja amatőr fotóit, a megoldás sikerét azonban leginkább a rá épülő fejlesztések igazolják.

Mozgókép igazán beteg agyúaknak

A sourceforge.net-ről ingyen letölthető képkonvertáló csomag elvileg bármilyen szoftverbe behegeszthető - a karakteres Quake és a konzolos TV már nem újdonság a linuxos világban. Az AATV betűszóra keresve könnyen megtalálhatjuk az azonos nevű, debian csomagként telepíthető karakteres TV-tuner szoftvert (ami egyébként egy 19"-os monitoron már egészen nézhető), sőt létezik még Doom-klón és konzolos mpeg1-lejátszó is. De a sornak vége szakad. Az ötlet vicces, az ASCII és ANSI-grafika híveinek biztos megdobbant a szíve, de a történet itt véget ért. Az AA projektnek vége, mára játékká silányult.

Star Wars ASCIIMATION
Unatkozó informatikusokkal valószínűleg Dunát lehetne rekeszteni, a neten ugyanis fellelhető a Csillagok háborúja ASCII animációs változatban is. A Java appletben 15 frame/sec sebességgel futó karakteres film a teljes negyedik epizód történetét foglalja majd magába, ha egyszer elkészül. A FAQ-ból megtudhatjuk, hogy Simon Jansen, a készítő egyszerű texteditort használ, kockánként szerkesztve a filmet - nem csoda, hogy az 1997-ben kezdett filmből még most is hiányoznak jelenetek.