Gerzson
-3 °C
3 °C

Offenzíva magyar MP3-oldalak ellen

2001.05.24. 13:33
A Classat című magyar MP3-oldal szerkesztői a teljes átalakulás mellett döntöttek, miután a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége élesen bírálta a nem jogtiszta MP3-zeneszámokat forgalmazó weblap tevékenységét. Május 22-én megszüntették az MP3-oldalt, és helyén a zenei világ eseményeivel foglalkozó webzine indult.
"Egy új korszak" mottóval elindult a Zenehírek Magazin, amely a Classat Mp3 utódaként működik. A Classat Mp3 2000. júliusától működött a www.extra.hu/classat címen. Ez idő alatt Magyarország egyik legnagyobb mp3-oldalává vált. A népszerűségét elsősorban az ingyenesen letölthető albumok eredményezték. Ezenkívül számos kategória született, többek között tánczenék, humorösszeállítások, amatőr zenék és örök slágerek álltak a látogatók rendelkezésére.

Magyarország egyik legnagyobb mp3-oldala volt
A szerkesztők tevékenységük során tudatosították látogatóikkal, hogy az efféle mp3-letöltés nem legális. A site célja elsősorban a promóció volt, azonban a hivatalos szervek (Mahasz, Artisjus, kiadók) ezt nem ismerték el. A kiadók és a Mahasz figyelmét legelőször a V-Tech együttes hívta fel 2000 végén. Tiltakozásuknak a Z+ Televízió Izé című műsorában is helyt adtak. Az együttes Álmodoztam című lemeze végül lekerült a két legnagyobb Mp3-oldalról (Mp3Warehouse, Classat Mp3). A békés megegyezés után úgy tűnt, nem lesz újabb konfliktushelyzet a felek között.

2001 márciusában azonban a Mahasz (Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége) kapcsolatba lépett a Classat Mp3-mal:
"Több kiadó hívta fel a figyelmünket a Classat Mp3 Magazinra, ők úgy érzik, hogy sérti a jogaikat és vagyoni hátrányt okoz nekik az Önök által folytatott tevékenység. Az interneten megtalálható zenék többsége a jogtulajdonosok hozzájárulása nélkül került fel a hálóra. A zenekiadók még nem látták be, hogy az ilyen jellegű tevékenység, melyet Önök folytatnak, hasznos számukra, népszerűsítik az előadókat és az albumokat. Jó példa a Napster esete, melyet gondolom szükségtelen részletezni. A Mahasz már régóta szeretné rendezni a magyarországi szervereken található zenék helyzetét, úgy érezzük, ehhez partnerek a szerverek üzemeltetői. Áprilisban szeretnénk megtartani az első megbeszélést, amelyre Önöket is várjuk."

A Classat Mp3 érdeklődésére Dr. Musinger Ágnes is kifejtette véleményét a témában:
"A zene, a hangfelvételek nem maguktól keletkeznek, hanem egy vagy több ember hozza létre ezeket, akiknek joguk van eldönteni, hogy az általuk létrehozott alkotást mások felhasználhatják-e, és ha igen, milyen feltételekkel. A jogtulajdonosok (szerzők, előadóművészek, hangfelvételkiadók, filmelőállítók stb.) érdekképviseleti szervezetei azt kívánják elérni, hogy bárki, aki szerzői jog által védett alkotást szeretne az interneten használni, az kérjen ehhez a jogtulajdonosoktól hozzájárulást. Aki pedig ezt nem teszi meg, az ne folytathasson jogsértő felhasználást. A szerzői jog már az internet előtt is létezett, az új médium, az internet már egy kialakult jogi környezetben kezdte el működését, tehát alkalmazkodnia kell ahhoz. Az internet sem valami senki földje, ahol nem érvényesek a társadalmi normák. Reméljük, hogy ezt mindenki belátja, és nem lesz szükség arra, hogy a perek és büntető eljárások induljanak meg a jogsértők ellen. "

A Mahasz által kezdeményezett találkozóval egyidőben a zenei televízió Izé című műsora ismét foglalkozott a témával. A stúdióban Dr. Musinger Ágnes, a Mahasz ügyvezető igazgatója, valamint Prieger Zsolt, az mp3.index.hu szerkesztője éles vitában elemezte a jelenlegi helyzetet.

artisjus
A zenei és irodalmi szerzői jogok közös jogkezelő szervezete
Április 24-én a Mahasz szervezésében megbeszélésre került sor, amelyen a Mahasz, ez EJI, az Artisjus, a BSA, a hazai kiadók és a hazai szerverüzemeltetők vettek részt. Az mp3-lapok tulajdonosai nem fogadták el a személyes találkozást, de a http://www.mahasz.ini.hu címen vitafórumot indítottak, amelyre a Mahasz és a kiadók részéről is érkezett hozzászólás. A Mahasz-gyűlésen megegyezés született a szerverüzemeltetők és a hivatalos szervek között arról, hogy az illegálisnak minősülő hangfelvételek, valamint programok rövid időn belül törlésre kerülnek. Az Extra képviselői ezzel kapcsolatban körlevelet küldtek felhasználóiknak:

" Az EXTRA rendszerében az elkövetkező hetekben, hónapokban számos (kisebb-nagyobb) fejlesztést hajtunk végre, amelyek azonban nem érintik az EXTRA freeweb-szerver jellegét. E munka során az EXTRA fájljai közül töröljük az illegális, elsősorban a warez állományokat. A hatalmas adatmennyiség miatt (~300 gigabyte) ez a művelet szakaszosan, de folyamatosan zajlik majd."

A Mahaszon kívül a hazai lemezkiadó vállalatok is felvették a kapcsolatot a Classat Mp3 szerkesztőségével. A kiadók (Sony Music, Warnr Music, Private Moon Records) vezetői a következő felszólítást tették:

"A Szerzői Jogi Törvény világosan kimondja, hogy a hangfelvétel kiadójának hozzájárulása szükséges a hangfelvételeknek az interneten történő ilyen jellegü felhasználásához. Önök e hangfelvételek felhasználásához nem rendelkeznek az általam képviselt kiadó hozzájárulásával, ezért felszólítom önöket, hogy a jogosulatlan felhasználást azonnali hatállyal szüntessék be!"

A Classat Mp3 szerkesztői a fenti események után a teljes átalakulás mellett döntöttek. Május 22-én megszüntették az mp3-lapot, és helyén a zenei világ eseményeivel foglalkozó site indult.