Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Virtuális vadászpilóták egy tornateremben

2004.10.31. 18:03
Virtuális és hivatásos vadászpilóták küzdöttek egymással a második alkalommal megrendezett Magyar Repülőgép-szimulátor Bajnokságon. A helyszín egy tornaterem volt, ahol a résztvevők egy joystick-kel irányíthattak hadműveletet második világháborús, vagy jelenleg is használt elfogó vadászgépekkel.
Egy nyolc éves kisfiú volt a második Magyar Repülőgép-szimulátor legfiatalabb résztvevője, közli a rendezvény főszervezője. Koncsik István a JetFly magazin alapítója, a II. Magyar Repülőgép-szimulátor Bajnokság egyik főszervezője a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola kapujában arról beszél, a hivatásos vadászpilóták már kiestek a versenyből, a döntő csatát két civil virtuális pilóta vívja majd. "Az a feladat, hogy felderítsék, és megsemmisítsék egymás gépét"- újságolja.

A helyszínre érkező riporter átesik a regisztráción, miközben a háta mögött repülőgép-maketteket cipelnek ki az épületből. Koncsik a tornaterem felé veszi az irányt, ahol hamarosan a verseny döntője kezdődik az orosz gyártmányú MiG-29-es elfogó vadászgépek, illetve egy második világháborúban használt német Messerschmitt parazita vadászgépek szimulátoraiban. Filmes élményei alapján tiudósítónk azt képzeli, a szimulátor egy félbevágott gép teljes műszerfallal és katapultüléssel, és a repülés valós körülményeit imitálja.

Megszállottak, és családok

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Ezzel szemben a tornaterem vasárnapi élőképe egy hosszú számítógép-sor, ahol a reklámpólós versenyzők közt egyenruhás, Randolph szemüveges pilótákat, rendőrt, diplomatát, és hegedűművészt is találunk. Mellettük gyerekek, és anyukák ismerkednek a repülés elméletével. Ők javarészt a világháborús gépet imitáló programon játszanak.

"Az őrült kávé, nekem elég lassú" - legyint a 42nd Reaper névre hallgató versenyző, akit arról kérdeztünk, miért nem Messerschmitt-en száll fel a számítógépes légtérbe. Reaper hozzáteszi, egy virtuális század tagja, amelyik a valóságos katonai századokat utánozza, csak épp annyi különbséggel, hogy résztvevői civilek.

Műkedvelők a döntőben

"A tagok közt hierarchikus kapcsolat van, és szigorúan betartják a virtuális gyakorlatozás időpontjait. Általában munka után, vagy éjszaka folytatnak légi harcot egymás ellen" - avat be egy szervező. Reaper hozzáteszi, egy századbeli társával, 42nd Eemee-vel vívja majd a döntő csatát, amelynek minden momentuma a bordásfalak mellé függesztett kivetítő vásznon lesz látható.

"Jól ismerjük egymás repülési stílusát" - veszi át a szót Eemee. "Így aztán nem lesz könnyű dolgunk egymással, ha el akarjuk fogni, és elpusztítani a másik gépét. Fura, hogy ketten, egymás ellen versenyzünk hamarosan" - mondja Eemee, aki hozzáteszi, élete nagy álma lett volna, hogy vadászpilóta legyen, de közel két méteres magassága miatt ez nem valósulhatott meg.

Kiképzés élesben

Nem úgy Szabó "Topi" Zoltán álma, aki hivatásos vadászpilóta, és egyéb gépek mellett a MiG-29-eseket is jól ismeri. Azokat a vadászgépeket a kilencvenes évek óta használják Magyarországon. Az orosz gyártmányú Migeket a volt szovjet államadósság törlesztéseként kaptuk. Amíg a két döntőst a szimulátorokhoz szólítják, és a közönség "Jó leszállást!" kíván nekik búcsúzóul a bevetés előtt, Szabó Zoltánt a virtuális és a valódi repülés közti különbségéről kérdezzük.

#alt#
Klikk a képre!
"Ha a szimulátorban elszúrsz egy lépést, legfeljebb kiírja a gép, hogy game over, a valóságban viszont nagy a baj" - mosolyog a pilóta, aki hozzáteszi, közel áll hozzá a számítógép, de kevés ideje van arra, hogy szimulátorban gyakorolja a repülést.

"Gyerekkoromtól kezdve arra készültem, hogy katona, és ezen belül pilóta legyek. A Szovjetunióban kaptam kiképzést. Az ottani körülményeket a kívülállók el sem tudják képzelni. Körülötted csótány, mostoha állapotok" - emlékezik vissza a pilóta, aki azóta 3500 fel és leszálláson van túl. Repülésre viszonylag kevés lehetőség van itthon, ezért - Szabó Zoltán szerint - a magyar pilóták megtanulták, hogyan repüljenek praktikusan, és célirányosan.

Szellemi aktivitás és a tenger

"Pilótának lenni óriási presztízs. Legalább három idegen nyelven kell beszélni, és nemcsak a fizikai állóképesség fontos, de szellemileg is a topon kell lenni" - teszi hozzá Koncsik István szervező. Szabó Zoltán pedig azon viccel, időnként olyan vizsgakérdésekre kell válaszolni, mint például: mi áll legközelebb a tehénhez: a víz, a fű, vagy a tej?

Eközben a verseny is a végéhez közeledik. A kívülállók animált eget, hegyeket, piros-fehér-zöld színű kondenzcsíkot és trükkös manővereket látnak a vásznon, majd Reaper gépe lezuhan, a pilóta katapultál, Eemee nyer. A gratulációk után, és díjátadás előtt a közönség újra kézbe kaphatta a sörét, és szendvicsét, aztán még egyszer felszállhatott.