Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Egyre több a játékőrült nagyszülő

2003.12.04. 16:12
A Codemasters játékfejlesztő vállalat szerint teljesen természetes, hogy egyre több középkorú és idős ember játszik elektronikus játékokkal, hiszen márt közülük is sokan értenek a számítógépekhez. A szürke játékosoknak csúfolt hatvanasok a változatos stratégiai és történelmi játékokat kedvelik.
A Codemasters online felmérése szerint több mint ötvenezer felhasználójuk harmincöt évesnél idősebb. A váratlan eredmény miatt a vállalat néhány helyi újság és weboldal segítségével megpróbált újabb információkat megtudni erről a korosztályról; végül több mint kétszázötven emailt kaptak olyan idősebb játékosoktól, akik rajonganak az elektronikus hobbijuk iránt, pedig ez a lelkesedés inkább a fiatalokra jellemző.

A különböző korosztályok természetesen más játéktípusokat kedvelnek. Míg a fiatalok elsősorban lövöldözős akciójátékokkal szeretnek kikapcsolódni, az idősebbek körében inkább az újszerű gondolkodásmódot és fejlett problémamegoldó-képességet igénylő játékok a népszerűek.

Kreatív agytorna

Richard Eddy, a Codemasters munkatársa a BBC-nek elmondta: az idősek szerint ez nagyon kreatív szabadidős tevékenység, ami a konzolok elterjedésével egy családi tevékenységgé fog átalakulni.

"Már több mint tizenöt éve játszunk, a gyermekünk mutatta meg nekünk a számítógépes játékokat. Naponta általában két-három órát játszunk, és ez aktívan megmozgatja az agyunkat" - mondta a BBC-nek egy hetvenöt éves házaspár, June és Raymond Gill.

Elszigetelődő öregek

Egyesek amiatt aggódnak, hogy az idősek ettől csak még jobban elszigetelődnek.

Jill Smith írónő szerint a számítógépes játékok ismétlődőek és elszigetelők; egyedül azt a következtetést lehet levonni, hogy az időseknek is szükségük van kihívásokra. Szerinte ez nem társas elfoglaltság, csupán a tévézést helyettesíti.

"Ahogy vannak olyanok, akik a fiatalkorukat biliárdszalonokban töltötték, most pedig lesznek olyanok is, akik az időskorukat Super Mario világában töltik" - mondta Emma Soames, a népszerű Saga magazin szerkesztője. Szerinte a számítógépes játékokkal való kikapcsolódás nem sokban különbözik a kötéstől vagy a kártyázástól.

Jól megy a bolt

A Codemasters szerint az Egyesült Királyságban nagyon jó helyzetben van a játékipar, mivel az emberek többet költenek videojátékokra, mint mozijegyre, videó és DVD kölcsönzésre.