MP3-mat kapnak a kínaiak

2000.03.08. 13:55
A kínai kormány áldásával két hónapon belül megnyílhat az első "hivatalos" kínai MP3-oldal, ahol az elmúlt 500 év tradicionális kínai dalai közül válogathatnak majd az ínyencek. Az MP3.com babárjaira törő portál sikerének csak a cenzúra szabhat határt, a megcélzott felhasználók ugyanis annyian vannak, mint a kínaiak (elnézést a gyenge poén miatt).
A ravasz amerikaiak jól beetették a Kínai Népköztársaságot, amikor kulturális projektnek álcázva fogtak hozzá a helyi fiatalság óvatos bedrótozásához. Az amerikai webszerkesztő szoftvereket készítő Houston InterWeb Design összeállt a Hainan Dingshen Investment kínai befektetőcsoporttal, hogy a kínai kormány jóváhagyásával MP3 site-ot hozzon létre. A két cég közös vállalatát a Kínai Kulturális Minisztérium internetes részlege fogja felügyelni.

Az egyelőre Beijing Artists Online fedőnevű vállalkozás az MP3.com mintájára szerveződik. Az oldalnak az angol nyelvű változata két hónapon belül elindulhat, a kínaira további két hónapot kell várniuk a helyieknek és a kínai netizeneknek. Kínában jelenleg 9-10 millióan, főként fiatalok interneteznek, de világszerte 21 millió kínai anyanyelvű internetező lelhető fel. A portál később egy spanyol nyelvű oldal indítását is tervezi.

A site kezdetben az elmúlt 500 év népi és klasszikus dalait fogja kínálni, ezért készül előbb az angol verzió. Feltehetőleg ez lehetett a csábító momentum az ajánlatban, amit az állam is támogat, hiszen ezáltal az egész világ megismerheti a kínai zenét. A Beijing Artists Online emellett angol és spanyol zenét is szeretne kínálni.

Rövid pórázon
Kína már elég régóta küzd a rebellis popsztárokkal. Közülük az egyik legismertebb, a kvázipunk Cui Jian gyakran borzolta a hivatalnokok idegeit félpolitikus szövegeivel. A 39 éves rockzenész legismertebb dala a "Yi wu sou you" (Nincs semmim) az 1989-es Tienanmen téri mészárlás himnuszává vált. Ezután Cui 1990-es turnéját a hatóságok félbeszakították, mert újabb lázadásoktól tartottak. Idén januártól az internetes tartalmat is szigorúbban figyeli a hivatal, nehogy "államtitkokat" szivárogtassanak ki a forradalmár felhasználók. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a Kommunista Párt jóváhagyása nélkül semmi nem kerülhetne fel a webre.
A kínai oldalt nem csak központilag akarják feltölteni, független zenészeket is fogadnak, némi távolságtartással. Amerikai cég AMP3.com oldalának mintájára a zenészek fix honoráriumot kapnának minden letöltött daluk után, valamint a hirdetési bevételek egy részét is szétosztják közöttük. A Houston InterWeb Design SiteBlazer szoftverével a csatlakozó művészek minimális HTML-tudás mellett elkészíthetik saját honlapjukat, feltöltögethetik képeiket.

A kínai kormány természetesen fenntartja az ellenőrzés jogát. Minden információ és dal csak a Kulturális Minisztérium engedélyével kerülhet fel az oldalra. Az MP3 lejátszó szoftverek letöltését nem korlátozzák, de ügyelni fognak, nehogy túl durva vagy érzékeny pontot érintő szövegű dal botránkoztassa meg a hivatalnokokat.

A jelenlegi cenzorbrigád kapacitása napi 200 előadó, fejenként 10 dallal. Az amerikaiakból álló 5 fős csapat kérdéses szövegű dalok esetén megkeresi a művészt és nekiszegeszi a kérdést: "Mit is akart ezzel mondani?" Ezáltal valószínűleg a politikai aktivisták sem kerülnek azonnal indexre, az elég árnyaltan" fogalmazott dalok bennmaradhatnak az adatbázisban.  • Tippek
  • Hírek