Beáta, Izolda, Lea
0 °C
17 °C

Szállóvendégek a Holdon

2001.06.11. 15:14
A földi gravitáció egyhatodát élvezhetik a Lunatic szálló vendégei, ha valaha megépül a Holdon egy holland építészhallgató tervei alapján a szálloda. Egy kéthetes nyaralás még ötven év múlva is belekerülne egy családi ház árába, a vállalkozó kedvű gazdagok azonban a Föld látványát élvezhetik a Hold kráterei felett több mint száz méter magasan függő lakókabinjaikból.
A Föld a szálló mögött
Egy holland építészhallgató tudományos alapossággal állt neki megtervezni Lunatic névre keresztelt holdbéli szállodáját. Hans-Jürgen Rombaut, a rotterdami Építészeti Akadémia hallgatójának tervein két holdkőzetből álló, karcsú torony áll egy holdkráter szélén, az ívelő tornyokon vízcsepp formájú lakókabinok sora függ. A 160 méter magas tornyok belsejében szintetikus lepkeszárnyakon röpködve, vagy falmászással próbálkozva élvezhetik a vendégek a földi gravitáció egyhatodát. Az alacsony gravitációban a legsúlyosabb emberek is könnyedén szökdécselhetnek: Elvis Presley például halálakor 116 kilót nyomott, a Holdon azonban csak húszkilósnak mutatná a mérleg a Királyt.

A Hold gyenge gravitációja képtelen megtartani a légkört, ezért nappal 100 fok feletti forróság, éjjel mínusz 150 fokos hideg jellemzi a szálló környékét. A vendégeket háromrétegű fal óvja a barátságtalan időjárástól és a kozmikus sugárzástól. Hans-Jürgen Rombaut a két holdkőzet-réteg közé zárt, üveglapokkal szigetelt 35 centiméternyi vízréteggel oldotta meg a hőszigetelést és a sugárzásvédelmet. Az alacsony gravitációnak köszönhetően a Földön szokásosnál sokkal törékenyebb épületet tervezhetett az építész. A 160 méter magas, ívelt tornyok ablakainál egyszerűen lyukat vágtak a két holdkőrétegbe, és az üveg közé zárt vízen át nézhetik a lakók a földfelkeltét.

Röpködő szállóvendégek
Az űrhajókra hasonlító lakókapszulák saját vízkészlettel rendelkeznek, mindegyikben naponta üríti a szálló személyzete a szemét- és a szennyvíztartályt. A szállóvendégek saját lábukon juthatnak el a tornyok tetejébe épített éttermekbe, így biztosítható, hogy izmaik nem sorvadnak el az alacsony gravitációban.

Rombaut jobbára a Holdon található anyagokból próbálta megtervezni az épületet, hiszen az építéshez szükséges anyagok odaszállítása óriási költséggel jár. Ezért készülne főleg holdkőzetből az épület, a fal szigetelésénél használt víz pedig a legújabb kutatások szerint jég formájában rejtőzhet a holdfelszín alatt. A tervező szerint a lehető legtöbb építőanyagot meg kell próbálni helyben, a Holdon előállítani, az ott található ásványokból és ércekből.

Elvis súlya a különböző bolygókon
Elvis Presley élete utolsó napjaiban 116 kilót nyomott. Súlya azonban ettől jelentősen eltért volna, ha a Naprendszer más bolygóin tartózkodik.

Kozmikus súlytáblázat:

Nap - 3239 kg
Merkúr - 44 kg
Vénusz - 105 kg
Hold - 20 kg
Mars - 44 kg
Jupiter - 294 kg
Szaturnusz - 125 kg
Uránusz - 105 kg
Neptunusz - 137 kg
Plutó - 6 kg

Bernard Foing, az Európai Űrkutatási és Technológiai Központ munkatársa szerint Rombaut a legújabb kutatások eredményeinek figyelembevételével rendkívül részletes tervet készített. Foing más okból is érdekelt a holdbéli szálló tervezésében, ő ugyanis a Holdkutatók Társaságának elnöke. A magánszemélyek alkotta társaság célja, hogy 2015-re gépek, 2020-ra pedig emberek lakta bázist építsenek ki a Holdon, melyet 2040-re valódi holdbéli faluvá bővítenek. "A szálloda tökéletesen egybevág elképzeléseinkkel" - nyilatkozta Foing a New Scientistnek.

Hiába vonzóak azonban a Lunatic hotel szolgáltatásai: a holdbéli üdülést még az űrutazás költségeinek radikális csökkenése sem teszi elérhetővé a széles tömegek számára. Rombaut szerint még ötven év múlva is legalább egy családi ház árába kerül majd két hét nyaralás a Holdon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!