Tízmillió európai süketülhet meg

2008.10.13. 14:17
Egy felmérés szerint legalább tízmillió európait fenyeget a megsüketülés zenehallgatási szokásai miatt. A legtöbben nem is tudják, milyen veszélynek teszik ki magukat.

Az MP3 lejátszót illetve discmant használók nagyjából 10 százaléka halláskárosodást szenvedhet a hallójárataikban túl hangosan dübörgő zenétől. Az Európai Bizottság által megrendelt kutatás eredményei szerint azok, akik több mint öt éven keresztül hallgatnak hangos zenét napi egy óránál hosszabb időtartamban, komoly veszélynek teszik ki hallószerveiket. Európa-szerte nagyjából 10 millió ember tartozik a veszélyeztetett zenebarátok csoportjába.

Maximalizálnák

Az Európai Bizottság a halláskárosodás veszélyét minimalizáló technikai megoldásokat keres, hogy megóvja a hordozható zenelejátszó berendezéseket napi rendszerességgel használók népes - becslések szerint 50 és 100 millió fő közé eső - táborát a korai nagyothallás kialakulásától. A lehetséges megoldások között szerepel a szabványok megváltoztatása is. Az Európai Unió biztonsági előírásai 100 decibelben maximalizálják a zenelejátszó készülékek hangerejét, ugyanakkor a magas frekvenciájú hangok is egyre több szakértőt aggasztanak. A felhasználók gyakran az egyértelműen ártalmas, 89 decibel feletti hangerőn hallgatják kedvenc zenéiket, hogy kizárják a külvilág zavaró neszeit.

"Számtalan fiatal úgy hallgat rendszeresen hangos, illetve magas frekvencián szóló zenét, hogy közben feltehetően fogalma sincs róla, hogy helyrehozhatatlanul károsítja a hallását" - fogalmazott Meglena Kuneva, az Európai Unió fogyasztóvédelmi bizottságának biztosa. Egy tavaly készült vizsgálat eredményei szerint a fiatalok több mint fele 85 decibel feletti hangerőn hallgat zenét.  • Hírek
  • Bankszámla