Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Naiv Ügyfél esete az Összmédiás Kalandjátékkal

Naiv Ügyfél 7 (NÜ7) úgy gondolta, hogy neki is játszani kell AZ Összmédiás Kalandjátékkal, mivel az neki nagyon jó lesz, legalábbis azt hallotta a hirdetésekben. Tévedett. NÜ7 október végén hallott a NokiaGame című játékról több médiumból is, ezért elhatározta, hogy ő is részt vesz benne, ezért regisztrálta magát. Tudni kell, hogy NÜ7 14-40 év közti férfi, aki tökéletesen megfelel a Nokia által elgondolt játékosnak, hiszen statisztikailag neki van a legtöbb esélye, hogy Nokia telefont vegyen, ráadásul őt nagyon könnyű átverni azzal, hogy ha jól játszik, övé lehet az 50 Nokia 5510-es egyike, ami nagyon cool.
Naiv Ügyfél 7 (NÜ7) november elején kapott egy titokzatos telefonhívást, hogy egy Geneva nevű földönkívülinek szüksége van rá. November 4-én megnézte az RTL Klubon a NokiaGame (NG) hirdetését, és már le is ült a számítógépe elé játszani. Ezek a játékok Shockwave alapú böngészőn keresztül játszhatóak. Az első megmérettetés NÜ7 számára felettébb idegtépő volt, és végülis szerzett 278 egységet mindegyik elemből. NÜ7 utánanézett, és azt találta, hogy az elemek arra valók, hogy pontozzák az ő játékmenetét. Négy elem létezett: szilikon, adat, hullám, energia.

A játék bugos vagy a készülék?

A Nokia Game
Idén november 4-től 23-ig Európa és a Közel-Kelet 28 országában egyszerre játsszák majd a Nokia interaktív, valamennyi kommunikációs csatornát használó játékát, a Nokia Game-et. A Nokia Game során a játékosok - egy kitalált történet főhősének szerepébe bújva - belevetik magukat a rejtélybe, amelynek megoldása rájuk vár.

A Nokia Game olyan készségeken alapuló játék, melyben a játékosoknak - a média segítségével, megadott nyomok alapján - különböző próbákat kell kiállniuk, és feladványokat kell megfejteniük. SMS-üzenetek, rövid televíziós bejátszások, weboldalak, rádiós bemondások, e-mail üzenetek és mobilhívások irányítják a játékosokat, s közben információval, segítséggel és megoldandó feladatokkal látják el őket.

A következő játék kedd reggel 6:00-kor kezdődött. NÜ7 felkelt 5:40-kor, bekapcsolta a számítógépét és elolvasta az aznapi feladat naplórészletét és utasításait. Ezek szerint az a földönkívüli (Geneva) azt akarja tőle (Alphától), hogy visszaszerezze a Hangot (ami a játékok élvezetét garantálja) a Tragamin nevű cégtől (TRAditional GAMINg). Azonban amikor betöltődött a játék, a gép Fatal Errort azaz végzetes hibát jelzett. "Biztos a Windows a hibás" - gondolta magában NÜ7, és újraindította a gépet. Azonban ez sem segített, és azt kérdezgette magától, hogy "Miért? Miért?". De másokkal is ez történt, így próbáltak valamit csinálni, többek között NÜ7 Windowst telepített egy délutánon keresztül, és IE5.5-öt töltött le csúcsidőben modemmel. Ez sem segített, ezért írt a GameMasternek, aki készségesen azt mondta, hogy biztos NÜ készülékében van a hiba.

Pontvesztés másfél nap kieséssel

Szerda 14:00-kor már be tudott lépni, és el tudta kezdeni a játékot. Azonban a másfél nap kieséssel legalább 500 egységet vesztett elemenként. Egy hét múlva - persze a játék ment tovább - kapott "kompenzálásként" 225 egységet elemenként -- "a fair game miatt". NÜ7 játszott, megpróbált minél több pontot összeszedni játékonként - ennek csak egy akadálya volt - maga a NG. Úgy tűnt, hogy a NG megpróbálja minél jobban megnehezíteni az életét - mindenféle aprósággal (ilyen volt például, hogy ha aktiváltad a buszos játékban a radart (100 energiapontba került), ha nem, kaptál figyelmeztetést, ami segítség a játékban; avagy volt olyan játék, ahol a feladat a barátaid kiszabadítása volt, de úgy lehetett max. pontot szerezni, ha az őröket öldökölted, és a barátaidra fittyet hánytál).

Sajátos logikából következő újabb pontveszteség

A következő hatalmas szörnyűség a döntő előtt két nappal történt: a NG egy logikai feladatnak (embereket kellett csoportokba bontani az alapján, hogy kik kedvelik egymást és kik nem) a rossz megoldását fogadta el, azzal az indokkal, hogy ha két ember egyszer utálja, másszor kedveli egymást, akkor abból egyértelmű, hogy szeretik egymást. Ez NÜ-nek kb. 1000 pontjába került, - és ugye az első ötven kap telefont - ezzel lecsúszott a 40.-ről a 80. helyre.

Sikeres döntő -

Elérkezett a nov. 23-i döntő napja. A NG elérhetővé tette a döntőhöz szükséges fájlokat, mivel több ezren egyszerre játszanak, nehogy túlterhelt legyen a szerver. A döntő első feladata még megjelent a legtöbb embernek, azonban amikor az első feladat 15 perce lejárt, a NG szervere eyszerűen összeomlott. Reboot, újracsatlakozás és sikerült belépni, és a második feladat 45 percéből NÜ-nek 28 perce maradt. Sikeresen teljesítette ezt is, és a harmadik feladatot is, amivel vége lett a döntőnek, és a NG megköszönte a játékot.

- melyet nem vesznek figyelembe

Ekkor azonban NÜ megtudta, hogy a játékosok fele nem tudta elérni a szervert a 2. és a 3. feladat alatt, ezért a NG a "FAIR GAME" érdekében azt mondta, hogy bocsi, akkor nem vesszük figyelembe a 2. és a 3. feladatát a döntőnek. Érdekes módon két héttel ezelőtt a NG teljesen más döntést hozott. Azonban a szabálykönyvet idézve nem volt NÜ-nek semmi esélye:

 • "A Nokia nem garantálja, hogy a Játék weblapjai zavarmentesen és hibák nélkül működnek."
 • "A Nokia nem enged beleszólást az eljárással vagy a Játék eredményével kapcsolatos kérdésekbe."
 • "Semmiféle garancia nem érvényesíthető a Játék weblapjainak állapotával, alkalmasságával, pontosságával, megbízhatóságával, kereskedelmi forgalomképességével, esetleges törvénytelenségével és/vagy tartalmával kapcsolatban, valamint a játékos saját berendezésével, az internettel magával, a nyilvános távközlési vonalakkal és/vagy a szolgáltatói hálózatokkal kapcsolatban."
 • "A Játékot érintő vagy azzal kapcsolatban felmerülő vitákat a Nokia dönti el. A Nokia döntései véglegesek és kötelezőek, és egyetlen játékosnak sincs joga további felszólamlásra vagy fellebbezésre."

  És most NÜ és még rajta kívül 28 ország NG játékosai várnak a magyarázatra - úgy tűnik, hiába. És hogy ki kap telefont? Hát NÜ biztosan nem, és nem az ő hibájából, hiszen "A Játék a játékosok képességein alapszik.", bár a képességekkel nem volt gond. És most NÜ hülyén áll, 3 hét elvesztegetett idővel, kevés alvással és pár összetört berendezéssel. És NÜ jövőre háromszor is meggondolja, mielőtt NokiaGame-et játszana.

  A Nokia közleménye a játék eredményéről
  A Nokia Game döntőjére a 3 hetes játék végén november 23-án került sor. A pénteki nagy döntőben 28 országból 25 ezer játékos vett részt. A döntő másfél óráig tartott, az interneten élőben zajló játék keretében a játékosoknak Tragamin őrök legyőzésével át kellett venni a hatalmat a hajóhíd felett. Miután legyőzték az őröket, a hajót a sziklás török partok mentén biztos kikötőbe kellett vezetniük. A biztos kikötés után a játékosok Geneva végső feladványával álltak szemben, és a Hangot a világ minden mobiltelefonjára el kellett küldeniük. Meg kellett találniuk a megfelelő kristályt az adóvevő működtetéséhez, és az elmúlt három hét eseményeire vonatkozó kérdések sorát kellett megválaszolniuk. A kérdőív kitöltése után a Hang készen állt az átvitelre.

  Amikor a játékosok a döntő második részéhez értek, a központi szerver 10-15 percre leállt, majd újra indult, így a játékosok folytathatták a játékot. A szerver leállásának okát a Nokia vizsgálja, a Nokia Game számítógépes rendszere nem a Nokia saját rendszerén futott, külön alvállalkozó biztosította azt. A technikai hiba 10-15 perc leállást okozott, melyről SMS-en értésítették a játékosokat közvetlenül a leállás után. A játékosok újra beléptek, be kellett ütniük a pontszámaikat és folytathatták a játékot. Ezt követően a Játék weboldalán is megjelent egy tájékoztatás a történtekről.

  A Nokia szerint a végső pontszámok meghatározásánál a szerverleállás nem jelentett nehézséget, mert a "fair play" értelmében a Nokia - a pontok összeszámolásánál - a szerverleállás előtti utolsó állapotot vette figyelembe. Így a győzteseket egyszerűen azonosíthatták, őket az elkövetkező öt napban személyesen megkeresik. Az idei Nokia Game legjobb játékosainak nyereménye minden országban egy új Nokia 5510-es készülék.