Szilárda
0 °C
6 °C

Hollywood legyűri a Szilícium-völgyet

2003.11.07. 16:48
Kizárólag másolásvédelemmel felszerelt eszközökön lehet majd minőségi digitális tévéadásokat nézni az Egyesült Államokban. A törvényi szigorítást a hollywoodi filmgyártók harcolták ki, mert nem szeretnék a műsoraikat a fájlcserélő hálózatokon viszontlátni. A változás a televíziók és szórakoztató-elektronikai cikkek mellett a számítógépeket is érinti, ezért komoly fejfájást okoz a szilícium-völgybeli vállalatoknak.
Az amerikai távközlési felügyelet, a Szövetségi Telekommunikációs Bizottság (FCC) döntése értelmében 2005 nyarától csak olyan televíziózásra alkalmas eszközöket lehet forgalomba hozni az Egyesült Államokban, amelyek fel vannak szerelve a kormány által meghatározott másolásvédelmi technikával, írta a Cnet.

Michael Powell, az FCC elnöke szerint a keddi döntés nagyon fontos lépés a fenntartható ingyenes műsorszórás irányába. A digitális kalózkodás elleni védekezés ugyanis arra bátorítja a szórakoztatóipari vállalatokat, hogy a termékeiket továbbra is ingyenes műsorszórás keretében kínálják, vélekedett Powell.

A PC nem játszik Hollywoodnak

A Cnet szerint a hivatal munkatársai keveset beszéltek arról, hogy az új szabályozás nemcsak a televízióra, hanem a számítógépes eszközökre is érvényes, és ennek komoly költségvonzata lesz.

A Cnet információi szerint az amerikai filmgyártókat tömörítő Motion Picture Association of America (MPAA) nagy nyomást gyakorolt a távközlési hivatalra, hogy a szabályozás ne csak a tévére vonatkozzon. Az MPAA többek között azzal érvelt, hogy bizonyos technológiai védelem nélkül nem hajlandó a műsorait jó minőségű HDTV adásokban sugározni, mert úgy könnyen az internetre kerülnének a másolatok.

Visszatér az analóg

A Cnet által megkeresett hardvergyártók azt nyilatkozták, hogy az FCC szabályozása a termékeik újratervezésére, illetve az értékesítés leállítására kényszeríti őket.

"Úgy tervezték meg, hogy teljesen kivégezze a számítógépet. A szabályozás jelenlegi tervezete átkozottul korlátozó" - mondta Cliff Watson, a HDTV bővítőkártyákat gyártó Digital Connection mérnöke. Watson szerint a Digital Connection az FCC határozatának hatályba lépése után leállítja a kártyák értékesítését, mivel a rendelet csak az adások analóg továbbítását engedélyezi.