György
14 °C
24 °C

Száguldás a terepen

2001.08.31. 15:13
Az Ubi Soft nem úttörő ezen a vonalon, eddig számos hasonló rallyszimulációval találkozhattunk, a két legismertebb talán a Colin McRae Rally 2, és a Rally Championship 2000, az általuk kitaposott úton nézzük hát, hogy hova jutunk el az új trónkövetelő segítségével.
A PR 2001 esetében arra voltam kíváncsi, hogy képes-e magában foglalni a 2 program legfontosabb erényeit, a CMR2 esetében a fizikai modellt, és a kiváló játszhatóságot, a RC 2000 esetében pedig a vizuális orgazmust, és az etapok hosszúságát.

A játél elindítása után, mindenki rögtön szeretne beülni egy csúcs járgányba, és nekiesni a játéknak. Ahhoz hogy a bajnokságot elkezdhessük, ki kell járnunk egy oktató jellegű iskolát, mely az alapoktól, fokozatosan megtanít mindenre, amivel a bajnokságon találkozhatsz. Aki ezt nem kívánja végig csinálni az se csüggedjen, hardcore játékosok számára megtalálható a jól megszokott Arcade mód, ahol gyenguszkább körülmények között hasíthatja a betont.

A látvány pazar

Sajnos a sok éves TM kormánykámat nem sikerült bekalibrálnom neki, az istennek sem látta, így hát maradt a szerényebb élvezeteket, és nagyobb kihívást jelentő keyboard. De most már kezdjünk el játszani is! Betöltök egy Time Trial pályát, a látvány pazar, a részletesség ellenére sem szaggat, ellenben a RC 2000 robosztus gépigényével, pedig a látvány talán még felül is múlja azt.

A kamera kezelése is nagyon tuti, mindenki megtalálja a magának megfelelőt, sima üres külső nézetet a lökhárító aljáról, egy műszerfalas belső nézetet (cool), egy szimpla hátsó nézetet, és egy nagyon érdekes, a Grand Theft Autoból megismert felülnézetit is.

Nézem a tájat

Közben elég sokszor kifutok a pályáról, a fizikai modellben nem csalódtam, nem repdes a kocsi 1-1 padkától (az autók súlya kb 90%-a a valósnak), a környezeti hatásoknak megfelelően kezd elszíneződni a kasztni, még a gumikon is tanúlejét láthatjuk annak, ha a betonról véletlenül lefutunk a homokba vagy kavicsba, rögtön telemegy, beleragad minden.

A kanyarokat is rendesen lehet venni elegendő gyakorlás után, bár mintha a roadside-olás lehetőségét kicsit visszavették volna, nem úszik rendesen a kocsi. A pályák kidolgozására nem lehet különösebb panasz, bár ha piszkálódni akarnék megkérdezném a fejlesztőket, hogy 140-nél miért hagyja le a kocsit egy sirály, hehe! A környezet csodás, nem egyszer előfordult velem, hogy a verseny befejezte után nem mentem tovább, hanem még egyszer végigmentem rajta. Van viszont egy rettenetesen idegesítő pontja a játéknak, történetesen hogy a versenyek végén nem dönthetem el hogy meg kívánom-e nézni a visszajátszást, neeeem, beérek a célba és már kezdi is, egy ESC és csak most vagyok az eligazításon, ehhh!

A hangok nagyszerűek

A játék hangjai nagyszerűek, a motorok zúgása sokszínűre és élethűre sikeredett. Bár igazán akkor hallhatunk finomságot ha a visszajátszásnál külső nézetre váltunk, a terepviszonok közötti különbségek hallhatók, a madárcsicsergés az erdőben, különböző pályagépek zaja, egyszóval minden! A verseny közben úgysem fogunk másra figyelni, mint hogy mit mond az itiner, a motor dorombolására, és hogy jól váltott-e az automata váltó.

A játékban rengeteg ismert autótípust dolgoztak fel hivatalos licencek alapján, valódiak az autók és a pilóták. A versenyek előtt(a bajnokságban) nagyon élvezetes a várható körülményeknek megfelelően belőni az autókat, szöszmötölni vele...! Persze azok is megtalálják a maguk számítását, akik nem vágynak ennyire élethű szimulációra. Nekik ott az Arcade mód. Itt az a cél, hogy más-más szakaszokon, az utolsó helyről indulva, felverekedjük magunkat az élre.

Megtalálta a középutat

Mindent összevetve, nem sikerült rosszra a Pro Rally 2001, nagyjából azt hozta amit vártam tőle. Nehézség szempontjából megtalálta a középutat a fentebb említett két program között, grafikailag pazar, hangulatilag úgyszintén, de trónfosztásról talán mégsem beszélhetünk. Nem mérföldkő, de nem szabad kihagyni !

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft