Bernadett
0 °C
4 °C

Az elmék és a lítiumos elemek harca

2001.06.17. 23:00
A múlt héten, Ostravában Robotfoci Európa-bajnokságot rendeztek. Egy lelkes magyar csapat, a kellemest a hasznossal összekötve - egy konferencia mellékprogramjaként - részt vett e megmérettetésen is, bár egyelőre csak a közönség soraiban.
" Az informatikában ami elkészül határidőre, az biztosan nem fut, vagy nem saját fejlesztés" E bölcsességnek több ízben érvényt szereztek a szervezők, résztvevők és megszenvedték természetesen az érdeklődők is.

De mi is az a robotfoci?

A döntő
A válasz egyszerű! Egy fél pingpongasztal nagyságú, fekete pályán mozog 3-3 robot. A 75 mm élhosszúságú kocka alakban kialakított, kerekeken guruló játékosok egy narancssárga golflabdát próbálnak az ellenfél kapujába juttatni, úgy, hogy a pálya felett elhelyezett kamera képét feldolgozva egy számítógép rádiójeleken keresztül diktálja az irányt, sebességet és a taktikát. Játék közben már nincs lehetőség emberi beavatkozásra, az emberek feladata ilyenkor csak a csapatok hangos biztatására és a bíró, illetve az edzők minősítésére szorítkozik. A játék során az egyes robot konstrukciók, a képfelismerő rendszerek, a szoftverek és az előre kidolgozott játék stratégiák versengnek egymással. Az elmék és a lítiumos elemek harca ez. Hobbinak drága, szakmának nem túl keresett, tudománynak sokak szemében ma még komolytalannak tűnő foglalkozás ez. Mégis az európai csapatépítők között ott szerepel számos műszaki, informatikai egyetem, intézet (TU-Brüno, VSB - TU of Ostrava, Vienna University of Technology, TU-Dortmund, Varsói Egyetem, egy angliai és egy délszláv csapat, és persze Miskolc).

A robotfoci fertőzést egy Ausztriában tanuló, koreai fiatalember hozta magával 1997-ben! Majd 1998-ban megrendezték az első Robotfoci EB-t, Bécsben. Az eredetileg Koreából induló őrület azóta az egész világot behálózta. A soron következő áldozat: Magyarország!

A precíz német csapat (TU-Dortmund)

A csapatvezető egy komor arcú professzor, aki a háttérben gépén dolgozott, de ha csapata nyerésre állt, volt, hogy elmosolyodott. A prof társaságát 3 egyetemista és két végzett kollégájuk képezte, akik mellett növekvő számú üres Budweiser fekszik.

Osztrák - Német edzőmeccs
A németek gyors, dinamikus, jól fékező robotok. A súlyeloszlás szempontjából kényes akkumulátorok a robottest felső negyedében helyezkednek el. Kerekeik a megszokottnál kisebb 32 mm-esek és 8 mm széles, száraz időre optimalizált gumiköpennyel szerelték őket.

Sajnos kamerájukat megismerni nem volt módunk, mert azt igen körültekintően tárolták, óvták. Ebből is vélelmezhető, hogy igen drága, profi szerkezettel dolgoztak. A robotok "sapkáján" elhelyezett színes azonosítók UV árnyalatokban pompáztak és befedték a teljes felületet.

A pingvinek kedvelőinek megdobogtathatja a szívét, hogy a mezőnyben ők használtak egyedül Linux-ot a robotok vezérlésére. Ráadásul talán a német csapaté a legszebben kidolgozott 3D-s (OpenGL) megjelenítést is alkalmazó szoftver. Ennek megfelelően a játékosok nem "pörögnek be" és automatikusan állnak pozícióra szabadrúgás, büntető, középkezdés, vagy kirúgás alkalmával. Játékosaik kétfrontosak és ennek megfelelően néha zavarba jönnek, hogy melyik oldalukkal közelítsék a labdát.

Inkább lelkes, mint profi házigazdák (VSB - TU of Ostrava)

Az "öntudatos" robot
"A szervező ország és a helyet adó egyetem csapata mégse maradhat ki!" magyarázkodtak a srácok, mikor elővették cipős dobozba rejtett csapatukat. De nem kellett szégyenkezniük, mert a teljes egészében saját fejlesztésű üdvöskék tisztességesen helyt álltak.

A csapat vezére Bohumil Horak, akit egyetemi hallgatói támogatnak munkájában. Bohumil remekül beszél németül, mégis angol tolmács fordítja a cseh konferálást, igaz ez inkább zavarja, mint segíti a német és osztrák vendégeket a megértésben. Egy mondatot mi is elcsíptünk a vele készült riportból: "Mi a közönségnek szeretnénk játszani, és jó lenne, ha nem mennének tönkre a robotok a selejtező vége előtt."

Még egy jó tanáccsal lát el bennünket az egyik fejlesztő: "Csigahajtást elfelejteni!"

Az említett hajtás miatt nem túl dinamikus és gyakran bepörgő játékosok vékony, ékszíjszerű gumiköpennyel ellátott kerekeken közlekednek. A robotok fontos alkotóelemei a huzalozást és az elemeket összefogó befőttes gumik. Az ostravaiak igen lelkesek és terveik szerint a következő évben egy jelentősen továbbfejlesztett csapattal indulnak.

Az 1999-es EB bajnok osztrák csapat: (Vienna University of Technology)

Kémkedünk ...
Sógorék két különálló csapattal érkeztek. A robotok azonos felépítésűek, de a szoftvere mindenkinek egyedi fejlesztésű. Miután átverekedték magukat a "Tamalintól rögös" határon, fél nap késéssel megérkeztek és felszerelték kameráikat, adóvevőiket.

Az alumínium testből marózott robot igen stabil, igényesen kidolgozott. És mivel az osztrák csapattól egy kisebb autó áráért megvásárolhatók, ezért szinte minden európai csapat atyjának számítnak, hiszen az itt alkalmazott megoldások sokszor visszaköszönnek más csapatok konstrukcióiban is.

A kezdetben jelátviteli problémákkal küszködő csapat a megfelelő csatlakozók megmasszírozása után bár feltámadott, de ez nem volt elegendő a döntőbe jutáshoz egyik osztrák csapat számára sem. A szoftverekben lehetett a hiba, mivel egy tesztmérkőzés alkalmával önmagukat is megverték a robotok. E csapatnál egy virtuóz négykezes bemutatót is megfigyelhettünk "hogyan cseréljünk szoftvert egy 3 mp-es szünetben" címmel.

A győztes Brüno! (TU-Brüno, Robohemia)

A szervezők mellett még egy csapat indult hazai színekben. Klasszikus felállás: fiatal, hóbortos egyetemi tanár és lelkes segédjei.

Öltözői kandikamera
Egy évvel ezelőtt vettek az osztrákoktól néhány kiöregedett játékost és azok alapján építették fel a "klónokat". A magyar közönség véleménye szerint a monitoruk árából össze lehetne hozni egy teljes robotarzenált. De nem csak a befektetett tőke számít! A társaság saját fejlesztésű videokártyát alkalmaz és a szoftverük se a sufniban készült. A döntőben a németek ellen többször is bemutatták labdavezetési tudományukat. És ami igazán irigylésre méltó, az a kapusuk mozgása és "veszélyérzete".

A játékosok egyetlen szépséghibája, hogy egy-egy gól után őrülten száguldozó, pörgő robotok leállítása csak egy csavarhúzó és a beépített 'reset' gomb segítségével lehetséges. De ez nem csökkenti felröppenő hírnevüket, hiszen az első bevetés alkalmával hazavihették az Európa Bajnoki trófeát.

A napenergia se maradhat ki

A programot tovább színesítette a napenergiával meghajtott járgányok bemutatója. Az ellenállások és kondenzátorok hada, keveredve a drótok kesze-kusza szálaival szebbnél szebb, vagy inkább érdekes alakzatokat mutattak, de beszéljenek inkább a képek:

Napelemes járgányok