Mátyás
-6 °C
1 °C

Másolhatók a Sony másolásvédett lemezei

2003.11.11. 10:42
A Sony legújabb másolásvédelmi technológiája engedélyezi a magáncélú másolatok készítését, de megakadályozza a számok fájlcserélő hálózatokra való föltöltését.
A lemezkiadó vállalatok köztudottan a fájlcserélő hálózatokat hibáztatják az eladások csökkenése miatt, ezért az utóbbi évben többször próbáltak piacra dobni másolásvédelemmel fölszerelt korongokat, amelyeket nem lehet lejátszani a számítógépeken, írta a Wired. A védett lemezek azonban számos esetben felháborodást váltottak ki a zenerajongók körében, és néhány vásárló beperelte a kiadókat, mivel a CD-k tönkretették a számítógépüket vagy más lejátszóikat.

Gyári másolatok

A Sony most újszerű megközelítéssel próbálkozik: Németországban a Naturally Seven R&B-együttes új albumának adatsávjára előre felmásolja a számok tömörített változatát. A CD szinte bármilyen hagyományos eszközön lejátszható, a digitális másolatok pedig könnyen átmásolhatóak a számítógépre, ahonnan a Sony hordozható zenelejátszóira is továbbíthatóak.

Az új lemezek számos exkluzív szolgáltatást nyújtanak, például a felhasználók a vállalat weboldalairól újabb számokat tölthetnek le, illetve koncertjegyeket szerezhetnek. Ezek a funkciók Tori Amos és az AC/DC lemezein már elérhetőek.

Csak a Sony

A technológiában azonban van néhány korlátozás, például a digitális fájlokat csak a Sony által engedélyezett eszközökön lehet majd lejátszani. Phil Wiser, a Sony Media fejlesztési főigazgatója a Wirednek elmondta: a vállalat jelenleg olyan szoftvereken dolgozik, amelyek segítségével például a Microsoft Windows Media lejátszója is lejátssza majd a digitalizált számokat, ezek a kiegészítők azonban csak jövő év elején fognak megjelenni.

Ezen kívül a fájlokat csak egy különálló programon keresztül lehet felmásolni a zenelejátszókra, és jelenleg csak a Sony csak a saját eszközein engedélyezi a lejátszást. (Az Apple Computer iTunes szolgáltatásáról letöltött számokat is csak iPodon lehet lejátszani.)

Megadják, ami kell?

A Sony csak fokozatosan akarja elterjeszteni a technológiát, mivel még nem ismeri a vásárlók reakcióit. A lemezeken egyébként minden esetben föl fogják tüntetni, hogy másolásvédelemmel vannak ellátva.

"Minden másolásvédelem feltörhető, de ha megadjuk az embereknek, amire vágynak, akkor nem próbálják meg ellopni azt" - mondta Wiser.