Vencel
15 °C
23 °C

Karácsonykor indul a legális Napster

2003.07.29. 13:21
Az új Napster már fizetős szolgáltatás lesz, de az ügyfelek adathordozókra is felmásolhatják majd a számokat. Aki felkerült az amerikai lemezkiadók listájára, annak talán érdemes lesz átváltania a jogszerűen működő szolgáltatásra.
Az illegális fájlcseréken feldühödött zeneipari cégek által 2001-ben bezáratott Napstert egy évvel később vette meg ötmillió dollárért a CD-író szoftvereket gyártó Roxio, írta a Napi Gazdaság. A félmillió zeneszámot kínáló Napster 2.0-ról az ügyfelek havi előfizetési díj, illetve zeneszámonkénti fizetés ellenében tölthetnek le fájlokat, amelyeket CD-re, illetve más adathordozóra is átmásolhatnak.

Kinek érdemes legálisra váltania?

A fájlcserélő hálózatok felhasználói egy civil jogvédő szervezet weboldalán megtudhatják, hogy az amerikai lemezkiadók szövetsége feljegyezte-e a címüket. Az Electronic Frontier Foundation (EFF) adatbázisa egyrészt megnyugtathatja az embereket, másrészt az érintettek felkészülhetnek a bírósági idézésekre, írta a BBC

Az EFF oldalán az érdeklődők a fájlmegosztó hálózaton használt álnevük vagy IP-címük beírásával tudhatják meg, hogy szerepelnek-e a washingtoni bíróságon benyújtott idézések valamelyikén. Aki megtalálta a nevét a listán, az megnézheti az idézés elektronikus másolatát, amelyen az internetszolgáltatójának neve és az általa terjesztett kalózmásolatok listája olvasható.