Alfréd
-2 °C
2 °C

Elkezdődtek az első Cyber Világjátékok

2001.12.06. 10:19
Félezer gémer gyűlt össze Szöulban, hogy szorgalmas fraggeléssel nyerjen valamennyit a háromszázezer dollár összdíjazású világversenyen, és nem utolsó sorban: megszerezze az aranyat.
Ha jól emlékszem, a sportminiszter még nem nyilatkozott ebben a témában és a miniszterelnök családját sem láttam örömujjongani egy magyaros kattintás nyomán bekövetkező splatter-frag hatására. A számítógépes csapatjátékok világszerte jellemző többé-kevésbé periférikus státusza miatt mindenki civilben nyomja. A szerdán megnyitott World Cyber Games által kitermelt hype azonban elérheti a kritikus tömeget.

Jó reggelt, Korea!

World Cyber GamesA WCG-t Szöulban, Dél-Korea fővárosában rendezik, 37 ország 386 játékosának részvételével. Az ötnapos rendezvény (december 5-9.) fő támogatója egy Samsung nevű helyi elektronikai vállalat, és az információtechnológiai szektorból kisebb-nagyobb dellákkal szinte mindenki támogatja valamelyik nemzeti csapatot.

A csatározásokat egy hatezer fő befogadására alkalmas konferenciateremben rendezik. A gamerfalu is egy ízléses hipermodern komplexumban kapott helyet. A szervezés innen is jól látható része, a honlap sajnos zagyvára sikerült és az online közvetítés is használhatatlan a kontinensnek ezen a részén.

Fiaink küzdenek

A részvevők a következő sportágakban mérközhetnek: Age of Empires II: The Conquerors, Starcraft: Brood War, Half-Life: Counter-Strike, Unreal Tournament, Quake III Arena, és FIFA 2001 (utóbbi harcolás helyett egy valódi virtuális sport, mint neve is mutatja: foci). Versenyen kívül, bemutató és promóciós jelleggel ugyancsak szerepelnek majd a Jurassic Era Primitive War II (botos verekedős), Crazy Soccer (focizós), Rainbow Six: Takedown (terrorellenes), és Good Friend Rex nevű játékok.

A világversenyen hazánkat tízen képviselik. Egyedül a FIFA 2001-ben nem indulunk, szerencsére. Szöulban, az 1988-as analóg olimpián Magyarország tizenegy aranyat szerzett. Vegyes esélyekkel, de most is szép eredményekre számítanak a honi quake- és starcraftözvegyek. Itt.

A szakma is találkozik
A World Cyber Games mérkőzéseivel egy időben a játékokat szervező szervezet, a World Cyber Games International Committee szakmai konferenciát is rendezett a dél-koreai fővárosban. A konferencia mintegy ezer résztvevője a játékfejlesztő cégek képviseletében a kiberjátszás jövőjéről értekezik.