Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Át nem vett Nagy Testvér Díjak

2001.11.28. 21:28
Senki nem vette át a Magyarországon elsőként kiosztott Nagy Testvérdíjat, csak a pozitív kategóriában kitűntetett Majtényi László volt adatvédelmi ombudsman. A negatív "elismerést", azok a cégek, állami szervek és magánszemélyek, kapják, akik az adott évben a legtöbbet tették az emberek magánszférájának megsértéséért. Most az Igazságügyi Minisztérium egy törvénytervezetéért, a Tesco Global Rt. munkatársainak kamerás megfigyeléséért, az Országimázs Központ a Millenniumi Országjáró terjesztése körüli adatvédelmi problémák, míg Répássy Róbert fideszes képviselő a lex-Répássyként elhíresült törvénytervezetéért kapta a díjat.
Egyetlen díjazott sem találta fontosnak, hogy személyesen vegye át a Magyarországon elsőként kiosztott Nagy Testvér Díjat. Az elismerést azon állami szervek, magánszemélyek és cégek kaphatják, amelyek, akik az utóbbi időben a legdurvábban sértették meg az emberi jogokat, és éltek vissza az információhoz való hozzáférésből származó hatalommal. Az öt kategóriában kiosztott díjra összesen tíz jelölés érkezett. A magyar Nagy Testvér Díj egy széttrancsírozott számítógép klaviatúra.

Dávid szerint tárcája érdemtelen a díjra

Az állami szervek kategóriában a díjkiosztóig az Igazságügyi Minisztérium, illetve a BM Központi Adatfeldolgozó Hivatala"vívott egymással" az díjért. A BM nyilvántartó hivatala az állampolgárok adataival való kereskedése, illetve harmadik félnek történő továbbadása miatt kapott jelölést. A végül győztes igazságügyi tárca azzal nyerte meg a zsűrit, hogy egy olyan törvénytervezetet készített, melynek értelmében "a személyek magánélete átláthatóbbá, az állam tevékenysége titkolhatóbbá válna". E javaslat kívánta lehetővé tenni az oktatási intézmények és a munkahelyek bekamerázását. A minisztérium érdemtelennek tartja magát a díjra, ezért át sem veszik azt - írta a szervezőknek Dávid Ibolya igazságügyi miniszter. A tárca első embere kifejti: "nem kvalifikáltuk magunkat erre a Nagy Testvér címre, annál is inkább nem, mert éppen példát mutattunk annak ellenkezőjére".

A Tesco titokban figyeli dolgozóit

A cégek közül a Tesco Global Rt. érdemelte ki a díjazást azzal, hogy dolgozóit tudtuk nélkül megfigyeli kamerával és a felvételeket tárolja, hogy olykor a munkaügyi viták kapcsán felhasználja azt a munkavállalókkal szemben. A Tesco nem reagált a kitűntető cím elnyerésére és át sem vette a díjat. A Microsoft Magyarország a Windows XP magyar verziójáért, míg a Suli Info Adatszolgáltató Bt. azért a szolgáltatásáért kapott jelölést, melyben sms-en megküldik a szülőknek gyermekeik érdemjegyeit, illetve tájékoztatják őket a nebulók hiányzásáról, magaviseletéről. De ez utóbbi két "stikli", csak a jelölésre volt elegendő, a díjra már nem.

Répássy szerint félreértették javaslatát

A magánszemélyek versenyét Répássy Róbert nyerte lex-Répássyként elhíresült törvénytervezetéért, amely a zsűri megítélése szerint alkalmas lehet a sajtó megfélemlítésére. A vélemény-helyreigazítás bevezetése ráadásul a sajtószabadságot veszélyezteti. Répássy Róbert, aki szintén nem vette át személyesen a díjat az Indexnek úgy fogalmazott: tervezetének teljes félreértéséből fakad a díjazása. Megismételte azt a sokat hangoztatott állítását, hogy mintául a francia sajtójog szolgált számára, mely több mint száz éve ismeri a vélemény-helyreigazítás intézményét. Úgy vélte, javaslata éppen a magánszféra védelmét szolgálja a sajtóval szemben.

Közönségdíjas az imázsközpont

A közönségdíjat az internetes szavazáson . elsöprő többséggel az Országimázs Központ nyerte, a Millenniumi Országjáró postázásával kapcsolatos anomáliák miatt. Amint arról korábban az Index is hírt adott a Miniszterelnöki Hivatal főosztálya jogtalanul kezelte több mint hárommillió állampolgár adatait és ezen a gyakorlaton máig sem változtatott azzal, hogy kérdezés nélkül mindenkinek postázzák a kéthavonta megjelenő kormánylapot.

Majtényié a pozitív díj

Majtényi László
Majtényi László volt adatvédelmi biztos az egyetlen olyan díjazott volt, aki nem "gaztettei" miatt kapott elismerést, hanem az adatvédelmi területén elért eredményeit ismerték el, illetve ötéves ombudsmani munkáját. Majtényi a díjátadón azt mondta: ez a legnagyobb elismerés, amit kaphatott, így megtisztelő számára, hogy az első pozitív Nagy Testvér Díjat ő vehette át. Közölte ugyanakkor, hogy korábbi munkatársai nélkül ez a díj sem lenne az övé, így köszönetét fejezte ki egykori hivatala dolgozóinak.