Rafael
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Több magyar otthonban van internet, mint vezetékes telefon

2009.02.18. 09:08
Felmérés készült a magyar háztartások internethasználati szokásairól. A meglepő eredmény szerint több mint 160 ezer háztartásban működik még modem.

Több magyar háztartásnak van internet-hozzáférése, mint vezetékes telefonja - igaz, az otthon netező háztartások 8,5 százalékában továbbra is tárcsázni kell a világhálóra való csatlakozáshoz - állítja a KutatóCentrum és MASMI Hungary Piackutató Intézet közös, a magyar háztartások internethasználati szokásait vizsgáló kutatása. A felmérés 2008. decemberében egy 1031 fős, kor (18-64 évesek), nem, iskolai végzettség és földrajzi jellemzők szerinti reprezentatív lakossági mintán készült.

Az eredmények szerint minden második magyar háztartás rendelkezik internet-hozzáféréssel, és minden további tizedik fél éven belül tervezi annak bevezetését. A leggyakoribb a kábeles elérés (az otthoni internetkapcsolattal rendelkezők 43 százaléka csatlakozik így), ezt követi az ADSL 34 százalékkal. A netező háztartások 8,5 százaléka továbbra is betárcsázós, modemes internetet használ, míg 6,9 százalék mobilnetet használ. Legnagyobb arányban az alacsony iskolai végzettségű netezőknél található betárcsázós kapcsolat (10 százalék), míg az otthoni hozzáférés aránya az alacsonyabb jövedelemből gazdálkodó, kistelepülésen élő háztartásokban a legkisebb.

„A világhálóra való csatlakozás költsége egyre alacsonyabb, így a megfigyelhető különbségeknek nem csak anyagi okai vannak. Egyrészt a kábeles és ADSL-hálózatok lefedettsége nem 100 százalékos, másrészt a kistelepüléseken az internet még nem vált a mindennapi élet részévé, nem szükséges a napi munkához, így még a kultúrája sem alakult ki olyan mértékben, mint a nagyobb városokban. A vásárlóerővel rendelkező lakosság körében azonban az internetelérés meghaladja a 75 százalékot" - jegyezte meg Barcza Enikő, a KutatóCentrum üzletágvezetője.

A kutatás arra is rávilágított, hogy ma már több háztartás rendelkezik internet-hozzáféréssel, mint vezetékes telefonnal: a magyar háztartások csupán 48 százalékánál van bekötve vezetékes telefon. Ez az arány folyamatos csökkenést mutat: a háztartások negyedének ugyan volt korábban vezetékes telefonja, de különböző okokból lemondták azt. A mobilpenetráció ugyanakkor kiemelkedően magas, a magyar háztartások 93 százaléka legalább egy mobillal rendelkezik. Jellemzően mind a vezetékes-, mind a mobiltelefon-ellátottság azon válaszadók körében alacsonyabb, akik kisebb településen élnek, alacsonyabb végzettségűek és kisebb jövedelemből gazdálkodnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!