Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Megoszthatjuk egészségügyi adatainkat

2009.03.06. 13:56
Új szolgáltatást indított a Google, aminek a segítségével elvileg biztonságosan oszthatjuk meg hozzátartozóinkkal és orvosainkkal egészségügyi állapotunkat.

A Google új szolgáltatása lehetővé teszi, hogy a felhasználók megosszák egészségi adataikat hozzátartozóikkal vagy orvosaikkal, ami szükség esetén jól jöhet. A Google Health tavaly május óta működik, de eddig a felhasználók maguknak gyűjthették benne saját egészségükre vonatkozó adataikat. Mostantól bepillantást engedhetnek ezekbe az adatokba kiválasztott személyeknek: például családtagoknak, barátoknak, orvosoknak.

Mindent megosztani

Az újonnan megjelent "share this profile"-ra klikkelve a kiválasztott emberek számára láthatóvá lehet tenni az egészségi dossziéban tárolt adatokat. A kiválasztottak azonban csak láthatják, de nem módosíthatják az adatokat.

A kiválasztott személyek harminc napig élő linket kapnak az adatokhoz. De az információ tulajdonosa bármikor becsukhatja a dossziéját, és megszüntetheti a hozzáférést a kiválasztottak számára. A dosszié tulajdonosa mindig láthatja, hogy ki férhet hozzá az információhoz.

A rendszerben a felhasználó másolatokat tárolhat a különböző laboreredményeiről, a neki felírt receptekről, kórházi zárójelentésekről. A Google Health-szel szerződésben álló kórházaktól automatikusan bekérheti ebbe a dossziéjába a róla meglévő információk másoltait. A felhasználó grafikonba is szerkesztheti orvosi adatait, sőt, ki is nyomtathatja azokat. Egy virtuális gyógyszerdobozból figyelmeztetést lehet kérni a mobilra, hogy ideje beszedni a gyógyszert.

Jól jött volna

A Google Health termékmenedzsere, Sameer Samat az új szolgáltatás ajánlásában ezt írja: "Pár éve az édesapám kisebb szívrohamot kapott, és kórházba vitték. Pánikba esve rohantam hozzá, ahol tőlem kérdezgették, milyen gyógyszereket szedett az apám. Fogalmam sem volt róla. Ha az apámnak lett volna akkor Google Health dossziéja, és lett volna hozzá hozzáférésem, akkor napra készen tudtam volna, hogy mit szed".

A Google azt állítja, hogy biztonságos számítógéprendszert épített ki az egészségi adatok tárolására, elkülönítve a keresőmotor rendszerétől.

A személyiségi jogok védelmezői azonban aggódnak, hogy az egészségi adatok illetéktelenek kezébe juthatnak, például biztosítókhoz vagy munkáltatókhoz, akiknek érdekükben áll kiszűrniük az egészségi problémákkal küzdőket.