Auguszta
-3 °C
2 °C

Nagy ugrás az új Firefox

2009.03.06. 06:57
Új JavaScript-motor, jobb adatvédelem, szabványosabb megjelenítés, a Firefox talán márciusban érkező legújabb verziója egy rakás újdonságot hoz majd.

A nyílt forráskódú böngésző 3.0.x-s verzióját nem a 3.1-es, hanem a 3.5-ös követi majd - erről döntöttek a Mozilla fejlesztői ülésükön. A „0,5-ös erősségű" verziószám-előrelépéssel a cég azt kívánja kifejezni, hogy számos fontos újdonság és változtatás került a program kódjába a 3.0-s kiadás tavaly nyári megjelenése óta, írta meg az ITcafé.

Nem a dátum a legfontosabb

Ilyen többek között a továbbfejlesztett lapkezelés, a webes szabványok szigorúbb támogatása, a lecserélt JavaScript-motor és egy rakás adatvédelemmel kapcsolatos újítás. Ugyanilyen nagy - és hasonlóan indokolt - verziószámugrást láthattunk korábban az 1.x-es generáció esetében is.

A soron következő harmadik bétát mindezek ellenére továbbra is a 3.1-es verziószámmal látják el a fejlesztők, ez a tesztváltozat a Mozilla számításai szerint március 12-én jelenik majd meg.

„Számunkra fontosabb egy jó minőségű szoftver kiadása, mint a megjelenés dátuma" - ezt Mike Shaver, a Mozilla fejlesztési alelnöke nyilatkozta a múlt héten arra a kérdésre, hogy fontos-e a cégnek a rivális Internet Explorer 8 megelőzése.

Mindenesetre a Firefox legújabb verziója csak nem akar megjelenni; a folyamatos csúszások kiváltó okának a fejlesztők egy csoportja a TraceMonkey névre hallgató új JavaScript-motor hibáit jelölte meg.