Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Húszéves a világháló

2009.03.13. 15:30 Módosítva: 2009-03-13 15:32:09
A www-t megalkotó két mérnököt is meglepte a világháló útja. A Wikipediát szeretik, a keresőkre nem számítottak, a reklámok elkeserítik őket.

Pénteken Genfben a CERN részecskekutató intézetben megünnepelték a www, azaz a világháló huszadik születésnapját. Ebben az intézetben fogant meg 1989-ben a ma ismert internet gondolata. Az ünnepségen részt vett a két szülőatya, a brit Tim Berners-Lee és a belga Robert Cailliau is, akik annak idején a CERN-ben dolgoztak.

Elterjedt a nyelv

Berners-Lee szoftverzseni 1989. márciusában tett egy javaslatot a www létrehozására "Javaslat az információkezelésre" címmel. Felettese "homályosnak, de izgalmasnak" minősítette a tanulmányt, és zöld utat adott a projektnek. Berners-Lee-hez csatlakozott Cailliau, a CERN rendszermérnöke.

A következő időszakban megalkották azt a hipertextnyelvet, amelyre minden weboldal címében a http rövidítés is utal. A duó 1990 októberében állt elő az első webböngésző programmal, amely meglepően hasonlított a maiakra.

A világhálót és az internetet sokan szinonimaként egymással felcserélve használják, pedig a kettő nem ugyanaz. Az internet a kábellel vagy rádióval rendszerbe kapcsolt számítógépeket jelenti. A világméretű háló (worldwide web), a www pedig egymással hiperlinkekkel összekötött dokumentumok halmazát. Vagyis a www csak az interneten keresztül használható egyik, de valószínűleg a legfontosabb alkalmazás.

Kiszabadították

A www technológiát 1991-ben tették a közönség számára is elérhetővé az interneten keresztül. Ekkorra ugyanis a CERN már nem tudta egyedül biztosítani a további fejlesztését. A kutatóintézet két évvel később korszakalkotó döntéssel lemondott a szerzői jogdíjról.

Berners-Lee ma a világ legrangosabb műegyetemén, az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) dolgozik kutatóként, egyben informatikát ad elő a brit Southamptoni Egyetemen, és a világháló fejlesztését koordináló World Wide Web Konzorcium elnöke. Cailliau néhány éve nyugdíjas.

Az évforduló alkalmából megszólaltatott Caillau csodálattal beszélt a Wikipédia internetes lexikonról, amelybe bárki írhat szócikket. Kissé másfajta csodálattal viseltetik a keresőmotorok iránt. Kiemelte, hogy a világháló totálisan decentralizált, míg a keresőmotor teljesen centralizált. Elismerte, hogy nem látta előre a keresőmotorok megjelenését. A net kommercializálódása és a reklám megjelenése kifejezetten irritálja Caillau-t.