Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyarok valójában hungarizált szlávok

2009.03.27. 13:14 Módosítva: 2009-03-27 13:19:56
Lengyel, magyar, két jó barát, tartja a közmondás, a folytatásból vagy tucatnyi verzió van, mind abban a témakörben mozog, hogy együtt iszogatunk és küzdünk a harcmezőn. A mondás wikipediás szócikke mégis furcsán torzított az elmúlt napokban, a szálak egy szlovák kormányhivatalba vezetnek.

A lengyelek is ismerik a mondást, náluk úgy hangzik: „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki". A két nép történelmi barátságának emlékére megtartják a Lengyel-Magyar Barátság Napját is, március 23-án - és éppen ezen a napon kezdtek fura dolgok felbukkanni a közmondáshoz tartozó bejegyzésben a Wikipedia oldalán.

Az egész lengyel-magyar barátság egy történelmi félreértés, a lengyelek barátai valójában a szlovákok voltak, hiszen a magyarokkal meg sem értették egymást nyelvi nehézségek miatt - állította egy azóta már törölt bejegyzés az online enciklopédián. A magyarok többsége valójában hungarizálódott szláv - így egy másik.

A módosítások mind ugyanattól a névtelen szerzőtől valók, akinek mindössze az ip-címét tárolja a Wikipedia adatbázisa. Erről az ip-címről (195.49.188.146) pedig bármelyik nagy nyilvános DNS-adatbázis megmondja, hogy egy szlovák kormányhivatal hálózatához tartozó gép áll mögötte.

szlovak

A felhasználó összes szerkesztését kilistázva kiderül, hogy szinte kizárólag magyar és szlovák témákban mozog, és általában azzal foglalkozik, hogy a magyar földrajzi és személyneveket szlovákra írja át.

Ilyen nyomokat hagyott maga után többek között Thököly Imre kuruc hadvezér és erdélyi fejedelem szócikkében, Petőfi Sándoréban, illetve a Magyar Királyságéban, ahonnan eddig háromszor törölte ki azt a részt, hogy a középkori Magyarország népessége a harmadik, területe pedig a második legnagyobb volt az európai országok között.

A politikai indíttatású Wikipédia-vandálkodás és -cenzúra nem újkeletű jelenség, bár tesztünk azt mutatta, hogy nem is túl hatékony, mert a moderátorok megnyugtatóan gyorsan csapnak le az oldalakat hamis információkkal feltöltő júzerekre.

Ráadásul ott a lebukás veszélye is: a Wikiscanner nevű oldal kifejezetten az olyan wikiszerkesztőkre vadászik, akik a saját cégükkel, szervezetükkel kapcsolatos bejegyzéseket módosítják, hogy jobb színben tüntessék fel magukat (és nincs annyi eszük, hogy ezt lenyomozhatatlan, privát ip-címről tegyék). A szlovák kormány 160 bejegyzéssel szerepel a listán.