Valér
4 °C
8 °C

Crackerből biztonsági tanácsadó

2009.03.27. 07:32
Az új-zélandi bíróság adott még egy lehetőséget a fiatal számítógépes bűnözőnek, így átkerülhetett a másik oldalra.

Néhány napja a helyi újságok számoltak be arról, hogy a TelstraClear, az ausztrál távközlési nagyvállalat, a Telstra új-zélandi leányvállalata biztonsági tanácsadóként alkalmazza a világ egy legismertebbé vált crackerét, a 19 esztendős Owen Thor Walkert.

Méretes zombigép-hálózat

A nicknevén AKILL-ként, a rendőrök által Bot Roastnak elnevezett bűnöző után hosszú időn át az amerikai FBI kiberbűnözés elleni osztálya folytatott nyomozást az Egyesült Államokban, Európában és Új-Zélandon, és végül 2008-ban sikerült azonosítaniuk és elfogniuk.

Walker elismerte, hogy egy bothálózatot üzemeltetett, mely a becslések szerint körülbelül 1,3 millió zombigépet tartalmazott, írta meg az ITcafé.

A tárgyaláson a fiú bűnösnek vallotta magát a terhére felrótt hat számítógépes bűncselekményben, és a megbánást is figyelembe véve, a megjavulását feltételezve a hamiltoni bíróság nem ítélte őt el bűnösként, hanem az okozott kár egy részének megfizetésére kötelezték, illetve eltiltották a számítógépek használatától.

Az enyhe ítélethez hozzájárult az is, hogy Walker az autizmus egyik enyhébb fajtájában, az Asperger-szindrómában szenved.

Nem nyúlhat a gépekhez

A TelstraClear oktatóként és tanácsadóként foglalkoztatja majd a megtért crackert.

„Ő aztán igazán a saját tapasztalatai alapján adhat tájékoztatást a kiberbűnözésről" - nyilatkozta a vállalat szóvivője, aki azt is hozzátette, hogy a cégnél kifejezetten pozitívan fogadták a menedzsment döntését, és sokat várnak a konzultációktól és tanfolyamoktól.

Ugyanakkor az eltiltást nem függesztették fel, Walker bemutatókat tart, illetve részt vesz a hirdetési kampányokban, de nem engedik a vállalat számítógépeinek közelébe.