Illés
17 °C
29 °C

Nem kell a magyarnak az IE8

2009.04.03. 07:05
A magyar internetezők nem tértek át tömegesen a Microsoft böngészőjének új verziójára. A program részesedése nem tudta áttörni az 1 százalékos lélektani küszöböt.

Két hete tette elérhetővé a Microsoft az Internet Explorer 8-as verzióját, az adatok azonban azt mutatják, hogy a magyar felhasználókat a böngésző nem hozta lázba, írta meg az ITcafé. Igaz ugyan, hogy – amint a Gemius SA internetes piackutató adataiból kiderül – a megjelenését követő másfél hétben megduplázódott a program részesedése, de még mindig csupán 0,8 százalékon áll. (A béta-időszakban a mutató 0,4 százalékig emelkedett.)

Bár egyáltalán nem elsöprő gyorsasággal, de az Internet Explorer 8-nál annak idején mégis jóval lendületesebben terjedt a magyar internetezők körében a Firefox 3, amely a kiadását követő két hétben 5,8 százalékos részesedésig jutott.

Igaz, a Mozilla által fejlesztett böngésző új verziójának tavaly júliusi megjelenését nagy felhajtás és egy világcsúcs-beállítási kísérlet is kísérte. Az Internet Explorer 8 lomhább térnyerését indokolhatja, hogy egyrészt az automatikus frissítésen keresztüli terjesztése még nem kezdődött el, másrészt pedig a vállalatok – melyek a Microsoft böngészőjének stabil felhasználói bázisát adják itthon is – megfontoltabban fognak hozzá egy ilyen szintű update telepítéséhez.

A Google Chrome esetében szintén elmaradt az áttörés: a nagyralátó ambíciókkal útnak indított program egyelőre kevesek kedvence. A böngésző tavaly decemberben lépett ki a béta-fázisból – legalábbis a fejlesztői szerint –, de a kiadását követő két hétben 0,6-ról mindössze 1 százalékig tudta növelni részesedését, amely az azóta eltelt három hónapban is csupán 1,2 százalékig kúszott fel. Majdnem ennyi magyar internetező (1,1%) számítógépén fut a Firefox őskövületnek számító – és biztonsági frissítésekkel már nem támogatott – 1.x-es verziója.

Magyarországon egyébként a Firefox-IE háború döntetlenre áll. A Mozilla böngészőjének valamely verzióját az internetezőknek összesen 47,5, az Internet Explorer kiadásait pedig 47,7 százaléka használja. Az egyes programverziók versenyében a rangsor a következőképpen alakul: Firefox 3.x (41,8 százalék), IE 7 (27,2 százalék), IE 6 (19,7 százalék), Firefox 2.x (4,6 százalék), Opera 9.x (2,5 százalék), Chrome 1.x (1,2 százalék), Firefox 1.x (1,1 százalék), IE 8 (0,8 százalék), Safari 3.x (0,3 százalék), Mozilla 1.x (0,2 százalék) és Safari 4.x (0,1 százalék).