A Facebook felhasználói rossz tanulók

2009.04.15. 10:34 Módosítva: 2009.04.15. 10:35
A Facebook közösségi oldal főiskolás felhasználói általában rosszabb eredményeket érnek el, mint azok, akik nem lógnak a közösségépítő portálon, miközben azt állítják, hogy a facebookolás nem megy a tanulás rovására - derül ki egy amerikai kutató felméréséből.

A felmérés eredménye nem azt jelenti, hogy a Facebook miatt tanulnak kevesebbet az amerikai diákok, sokkal inkább a hallgatók iskolán kívüli tevékenységeinek hatásáról árulkodik. Aryn Karpinski, az Ohiói Állami Egyetem oktatáskutatójának tanulmánya szerint a Facebook-felhasználók átlagosan 80-89 százalékos teljesítményt mutattak fel, míg a többiek 90-100 százalékos átlagokat értek el. A felhasználók heti átlagban 1-5 órát tanulnak, akik nem használják az oldalt, 11-15 órát.

A kutató kiemelte, a Facebook használata nem okolható közvetlenül az alacsonyabb osztályzatokért és a rövidebb tanulási időért, mivel általában aki több időt áldoz saját örömeire, mint a tanulásra, az könnyen elcsábul az olyan szórakozási lehetőségeknek iránt, mint a Facebook. A közösségi oldalakat használók eleve több időt töltenek más, tanuláson kívüli elfoglaltságokkal, például sporttal vagy zenével is.

A tanulmány szerint azok, akik a tanulás mellett több órát dolgoznak, kevesebb időt töltenek a társasági oldalon, azok viszont, akik többféle iskolán kívüli tevékenységet folytattak, szívesebben használták a Facebookot is. Korábbi tanulmányok adatai szerint a diploma előtt álló diákok 85, a posztgraduális hallgatók 52 százaléka használja a közösségi oldalt.

A kutatók meglepődve tapasztalták, a diákok milyen gyorsan a védelmére kelnek saját internetes tevékenységeiknek, holott ügyeltek arra, hogy a kérdőívben a semmilyen értékítélet ne jelenjen meg. A kutatók - akik közül csak a kutatásvezető nem használja a Facebookot - eredményeikről az amerikai oktatáskutatók egyesületének éves konferenciáján fognak beszámolni.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM