Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Jövő héten jön a Google-gyilkos Kumo

2009.05.21. 07:41
A hírek szerint a Kumo relevánsabb találatokat ad majd, hogy kevesebb kattintással lehessen eljutni a keresett információhoz. Bemutatkozik a Google kihívója.

A nagyközönségnek először a jövő héten, egy szakmai konferencián mutatja be új, Kumo kódnéven fejlesztett internetes keresőjét a Microsoft – írta meg az ITcafé.

A szoftvercég dolgozói már hónapok óta tesztelik a szolgáltatást, hogy az kényelmesebbé tegye, egyszerűsítse az internetes kereséseket, és relevánsabb információkat adjon a felhasználóknak. Többek között úgy, hogy kategóriákba sorolja a találatokat: például ha egy adott autótípusra keresünk, külön csoportosítja az alkatrészekre, a használt kocsikra mutató oldalakat, a modellel kapcsolatos fórumokat és videókat. Állítólag az új keresőmotor része lesz a Powerset tavalyi felvásárlásával a cég birtokába került szemantikus keresőtechnológia is.

A lap szerint a Microsoft nagyszabású reklámkampánnyal tervezi népszerűsíteni a Kumót (bár korántsem biztos, hogy ezen a néven), és már le is szerződött e célból egy brit ügynökséggel. A Microsoft nem kommentálta az értesüléseket.

Szakértők egyetértenek abban, hogy a szoftvervállalatnak szüksége lenne valami igazán nagy dobásra, mert jelenleg utcahosszal van lemaradva ezen a piacon a riválisai mögött. A comScore adatai szerint az Egyesült Államokban a Live Search részesedése mindössze 8,2 százalék volt az elmúlt hónapban – ráadásul csökkenő tendenciát mutat –, miközben a Yahoo!-é 20,4, a Google-é pedig 64,2 százalék. Nem véletlen, hogy a Yahoo! és a Microsoft még mindig nem tett le arról, hogy az akvizíciós tervek kútba esése után valamilyen módon szövetkezzen a piacvezető ellen.

Az elmúlt hetekben egyébként mozgolódás volt tapasztalható az internetes keresők piacán, köszönhetően az újszerű megközelítést használó Wolfram Alpha nyilvános bemutatkozásának. Kérdés azonban, hogy egy, adott esetben a Google-lel összevethető színvonalú vagy annál jobb technológia önmagában elegendő-e az internetezők preferenciáinak átrendezéséhez. A szkeptikusok szerint egyáltalán nem biztos, hogy a Kumónak – legyen bármilyen forradalmi – sikerül nagy tömegeket leszoktatni a Google-ről.

A rivális Yahoo! szintén szerdán jelentette be, hogy továbbfejleszti keresőmotorját, amely elemezni fogja a találatokat és csoportosítja majd a felhasználó számára.