Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Az EU beletenné a Firefoxot és az Operát a Windowsba

2009.06.03. 07:00
Neelie Kroes most talán elvetette a sulykot, de legalábbis úgy tűnik, hogy nem a legmegfelelőbb megoldást választotta a piaci versenyhelyzet fenntartására.

Komoly, korábban már felmerült, ám akkor is vitatott megoldás felé hajlik az Európai Unió a Microsofttal folytatott ádáz harcában – értesült a Wall Street Journal tudósítója.

Harcolnak

Több okból is összeütközésbe került már az EU és az amerikai nagyvállalat, de a legtöbb vihart kavaró és legemlékezetesebb az Internet Explorer kapcsán volt: akkor azt kifogásolta az Unió, hogy a Microsoft túlságosan is beágyazta saját böngészőjét a Windows operációs rendszerekbe. Ezt a hullámot lovagolta meg az Opera is, amikor panaszt nyújtott be a redmondi cég ellen, mely szerint a szoros beépítettség versenykorlátozó.

Erre a problémára két szélsőséges alternatív megoldás kínálkozik, írta meg az ITcafé. Az egyik, hogy vegyék ki az Internet Explorert a Windowsokból. Ez azonban komoly gondokat okozhat a netkapcsolat létrehozásánál, és nem is igazán sikerült ez ügyben az ellenzőknek sikert elérniük. Az amerikai lap információi szerint az EU-ban most a másik úttal próbálkoznak: azzal kívánják letörni a Microsoft monopoltörekvéseit, hogy a Windowsba belekényszerítik választható programokként a versenytársak böngészőit is. A riport szerint ez a radikális javaslat az egyébként is igen aktív Neelie Kroestől, az EU versenyügyi biztosától származik, aki mandátumának végéhez közeledve radikális lépésekkel kívánja erejét bizonyítani – mint például az Intel rekordbüntetése ügyében.

Az EU a versenytörvények megsértése miatt, főként Neelie Kroes kezdeményezésére, a Microsoftra 2004 óta több mint kétmilliárd dollárnyi bírságot szabott már ki – többek között a böngésző miatt. Az is igaz azonban, hogy a hatalmas összegű büntetések csak minimális üzletpolitikai változásokat tudtak elérni a Microsoft vezetésénél – akik egyébként folyamatosan hangoztatják, hogy készek az európai törvényeket betartva működni kontinensünkön.

Lehessen választani

Az egyelőre még nyilvánosságra nem hozott tervezett szerint arra kívánják rászorítani a Microsoftot, hogy úgy állapodjon meg a gyártókkal, hogy az eladott gépeken a felhasználóknak legyen lehetősége a böngészőválasztásra, melynél eldönthetnék – valószínűleg az első bekapcsoláskor, bár ez még nem világos –, hogy melyik böngészőt kívánják alapértelmezettként használni.

Sőt – és ez már elég meredeknek tűnik – arról is szó esett, hogy a már használatban lévő Windowsokra az automatikus frissítés segítségével kínálják fel az alternatív böngészők telepítését. Ez utóbbi megoldást – egyáltalán nem meglepő módon – Julia Holtz, a Google európai képviselője is támogatja.

A Microsoft a korábbiakban hallatlanul egyszerűen védekezett a követelés ellen: szerintük a felhasználók most is bármikor megtehetik, hogy egy másik böngészőt telepítenek a számítógépükre, és azt állítják be alapértelmezettnek, amit a mérések szerint meg is tesznek, mivel az Internet Explorer részesedése évek óta folyamatosan csökken.