Kínában már nem sokkolják a netfüggőket

2009.07.14. 17:27
A kínai egészségügyi minisztérium betiltotta az elektrosokk használatát a netaddikció gyógyításában. Eddig ugyanis az országban több helyen is többek között sokkterápiával próbálták kezelni a netaddikt szenvedélybetegeket.

„Nincs alapja annak, hogy az elektrosokk-terápia indokolt vagy klinikailag bizonyított hatású lenne az internetfüggőség kezelésében, ezért nem alkalmazható a klinikai kezelés során” – írja a minisztérium rendelete. Az országban évek óta nagy gondot okoz a netaddikció, főleg a fiatalok közül töltik sokan az életüket netkávézókban – idézi a Register a Reuterst.

A leghírhedtebb orvos bizonyos Jang Jongszin doktor, aki Santung tartománybeli Linjiben kezeli a netfüggőket. Jang pszichotróp gyógyszerek, bentlakásos leszoktató táborok és elektrosokk kombinációjával próbálta leszoktatni a szenvedélybetegeket a netről – ezentúl az utóbbit kénytelen lesz elhagyni. Jang – akinek egyébként nincs pszichoterapeuta képzettsége – havonta 805 dollárnak megfelelő jüant kér a kezelt fiatalok szüleitől, eddig nagyjából háromezer embert kezelt elektrosokkal. Nem ő az egyetlen, aki elektrosokkot alkalmazott: egy pekingi katonai kórház leszoktató programjában is szerepelt a módszer.

A kínai kormány a fiatalok védelmében az internetfüggőség ellen tavaly indított hadjáratot. Az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága egyik alelnökének szeptemberi beszámolója szerint a távol-keleti országban legalább négymillió internetfüggő gyermek él, akik közel 10 százalékát teszik ki a világhálót használó 18 év alatti korosztálynak. A kínai internetes bárokban, a fiatalok általában különböző online játékokat játszanak. A tanulást és a családi kapcsolatokat is veszélyeztető szenvedély ellen az üzemeltetőknek úgynevezett rászokás ellenes szoftverrel kell a játékokat ellátniuk, amelyek ellenőrzik a játékos valódi nevét, illetve az igazolványát, valamint az életkortól függően korlátozza a játékhoz való hozzáférés időtartamát.

Az elektrosokkot vagy elektro-konvulzív terápiát (ECT) ma is alkalmazzák a gyógyászatban, de csak súlyos betegeknél, ritkán és a legvégső esetben, mivel rövid távú memóriavesztéssel járhat. A nyugati világban altatásban és izomrelaxációval, általában a beteg beleegyezésével használják az elektrosokkot, katatón szkizofréniára és terápiarezisztens depresszióra (e betegségek esetében ugyanis nagyon bevált a módszer). Arról nincs hír, hogy Jang milyen körülmények között alkalmazott elektrosokkot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla