Az orosz elnök segítségét kéri a blogger, aki miatt megtámadták a Twittert

2009.08.11. 14:42 Módosítva: 2009.08.11. 14:43
A Cyxymu nevű grúz blogger szerint az oroszoknak is az az érdeke, hogy kiderüljön, ki volt a támadója, és ne orosz hackerekről beszéljen a fél világ, kimondva-kimondatlanul a titkosszolgálatot sejtve a háttérben.

Cyxymu, az orosz politikát élesen bíráló grúz blogger, akinek a személyes oldalait vette célba néhány napja a Twittert megfektető és a Facebookot lelassító túlterheléses támadás, nyílt levélben fordult Dimitrij Medvegyevhez segítségért. A levélben azzal érvel, hogy az orosz elnöknek nyilván megvannak az eszközei ahhoz, hogy kiderítse, ki állt a támadás mögött, és bíróság elé állítsa a tettest vagy tetteseket. A blogger szerint az orosz kormány érdeke is, hogy kiderüljön az igazság, mivel most a fél világ az oroszokat (ízlés szerint a titkosszolgálatot vagy radikális hackerek csoportját) sejti a támadás mögött, beleértve a biztonsági szakértőket is.

Cyxymu a tavaly nyári orosz-grúz fegyveres konfliktus során lett ismert, amikor blogján részletesen beszámolt a történésekről (akkoriban egyébként az egész grúz internetet túlterheléses támadás érte, nem nagyon jutottak ki a hírügynökségek hivatalos anyagai mellett más információk az országból).

Elmondása szerint azóta rendszeresen érik támadások az oldalait, emiatt is tart fenn több nagy szolgáltatónál is profiloldalt. A mostani támadásban ezeket egyszerre érte az invázió a Twitteren (ami pár órára teljesen elérhetetlenné vált), a Facebookon (amit csak lelassítani sikerült), és a Google több szolgáltatásánál (itt állta a sarat a rendszer, nem volt észrevehető a támadás). Meghökkentő, hogy valaki annyira el akarja hallgattatni, hogy az sem zavarja, ha közben 250 millió felhasználót vág el a Facebooktól, mondta Cyxymu a BiC-nek.

Szakértők szerint egyébként nem valószínű, hogy a támadás mögött az orosz titkosszolgálat, vagy valamilyen hivatalos politikai erő állt volna, inkább a bloggert gyűlölő hackerek magánakciójáról lehet szó.

Nem valószínű, hogy az invázió eredetére valaha fény derül: a túlterheléses támadásokat botnetekkel, vagyis vírussal fertőzött, távolról irányított gépekkel szokták végrehajtani. A nyomozás általában csak a botnetet irányító, és a támadásra a parancsot kiadó szerver fizikai helyéig jut el, de hogy kicsoda és honnan jelentkezett be arra a gépre, és főleg kinek a megbízásából, nem szokott kiderülni.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM