Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Ünnepnap vagy Obama győzelme teszi boldoggá a Facebook felhasználóit

2009.10.07. 14:50
A Facebook figyeli, hogy mennyire boldogok az emberek, pontosabban a közösségi portál amerikai felhasználói. A legboldogabb napok ünnepekre és Obama választási győzelmére estek.

Egy népszerű Facebook-alkalmazás, az Össznemzeti Boldogsági Index (Gross National Happines, GNH) a Facebook-használók üzeneteiből számítja ki, hogy az Egyesült Államok lakossága éppen milyen kedvében jár. A közösségi portál üzemeltetői pszichológusokkal közösen osztályozták a több mint 300 millió felhasználó hangulatjelentésében található pozitív és negatív jelentésű szavakat.

A naponta megadható hangulatjelentésben olyan pozitív töltésű szavakat, kifejezéseket elemeztek, mint például a boldog, a juhé és a tökjó, továbbá olyan rosszkedvet sugalló szavakat, mint a szomorú, a kétségbeesett vagy a siralmas. Ezek alapján az Egyesült Államok lakosainak legboldogabb napjai általában ünnepekre esnek, de Barack Obama novemberi választási győzelme alkalmából is kétszeresére emelkedett a Facebook boldogság-indexe.

A GNH történelmében az eddigi legszomorúbb napot az ázsiai tőzsde 2008. január 22-i összeomlása és Heath Ledger ausztrál származású színész gyógyszer-túladagolás miatt bekövetkezett halála váltotta ki. A Facebookra bejelentkezettek legsötétebb napja idén eddig Michael Jackson halálhírére esett – közölte Adam Kramer, a közösségi portál adatkezeléssel foglalkozó munkatársa.

A boldogságmérő egyelőre csak az angol felületre bejelentkezettek érzelmeit elemzi, további nyelvek hozzáadásával azonban hamarosan más országok kedélyállapota is mérhetővé válik.