Árpád
-2 °C
3 °C

Hadat üzentek a harcművészek a kalózoknak

2010.01.08. 16:11 Módosítva: 2010-01-08 16:11:58
Az 1993-ban indult Ultimate Fighting Championship egy különleges küzdősport, ahol a pankrátormeccsek látványos külsőségei mellett, de azok eltúlzott, előre megrendezett jelenetei nélkül csapnak össze a ringben, vagy éppen egy ketrecben, különféle harcművészetek művelői. Az 1993-ban indult sorozat eleinte a botrányairól volt híres (az első show-kon alig voltak szabályok, szinte minden megengedett volt a ringben), aztán miután 2001-ben két vegasi kaszinómogul vette át a szervezését, óriási népszerűségre tett szert.

Az UFC üzleti modellje a kábeles tévécsatornákra épül, ahol a normál előfizetési díj felett kell néha egészen borsos plusz díjakat kifizetni az egész estés, több meccset magába foglaló show-k közvetítéséért. A nagyobb gálákra a közvetítés díja általában 50 dollár, és az UFC népszerűségének csúcsán, 2006-ban 6-700 ezres fizető nézőszámokat produkáltak a meccsek, a csúcstartó UFC 66 közvetítését a Las Vegas-i Grand MGM kaszinóból több mint egymillióan követték a tévében.

Azóta azonban visszaesett az UFC-gálák nézettsége, amit a szervezők az online kalózok illegális streamjeinek tudnak be. Jellemzően a legálisan megvett tévéadás jelét osztják meg a neten ingyenes streaming szolgáltatásokkal, mint a Justin TV, vagy a Ustream. A 2009. novemberi UFC 106 gála alatt 271 illegális kalózadást találtak a neten a szervezet szakemberei, összesen 140 ezer nézővel. Eközben a fizetős tévécsatornákon 350 ezren nézték a meccseket.

Az UFC elnöke, Dana White a szervezet harcművészeinek stílusában üzent a kalózoknak, perekkel fenyegetve őket, és azzal, hogy börtönbe fogja juttatni őket: „Ebből háború lesz. Háború lesz, és mi készen állunk a harcra. Megkeresünk titeket, és ha megtalálunk, az fájni fog.” Joe Rogan, az UFC-meccsek hivatalos kommentátora a Torrentfreak fájlcserélő portálnak már más hangnemben nyilatkozott, szerinte felesleges szélmalomharc a technikai fejlődés ellen küzdeni, inkább új üzleti modellt kellene kitalálni. Az UFC ügyvédei mindenesetre az összes érintett szolgáltatónak felszólítást küldtek, hogy adják ki a kalóz streameket indítók ip-címet is személyes adatait, hogy egyesével beperelhessék őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?