Valér
-2 °C
0 °C

A YouTube keresztbe tett a Firefoxnak

2010.01.25. 18:03
Új videókódoló szabványt tesztel a YouTube, ami egyelőre csak Chrome és Safari böngészők alatt működik. A Firefox és az Internet Explorer fejlesztőinek licencdíjat kellene fizetni hozzá, a Mozilla ezt nem szeretné megtenni.

A múlt héten nem kis lelkendezés fogadta a bejelentést, hogy a YouTube a zárt kódú Flash kiváltása és a HTML 5 szabvány terjedésének támogatása érdekében elindított egy tesztet, melynek lényege, hogy a böngészőben a videók lejátszhatóak az Adobe Flash Playere nélkül is. Az új webes szabvány alkalmazása és követése nagyobb függetlenséget és egyszerűbb működést ígér a felhasználók számára. A szintén népszerű Vimeo videómegosztó azonnal csatlakozott, és ők is bejelentették a támogatást.

A lelkesedés még le sem csillapodhatott igazán, amikor kiderült, hogy ezt a módszert a második legnépszerűbb böngészőben, a Firefoxban nem lehet alkalmazni (az Internet Explorerben is csak akkor, ha a sokat vitatott Chrome Frame telepítve van), csak a Safariban és a Google Chrome-ban.

A két nagy látogatottságú videómegosztó portál döntése elég fajsúlyosnak bizonyult ahhoz, hogy az ügyben megszólaljon a Firefox fejlesztője, a Mozilla is. A hivatalos blogban üdvözölték a lépést, de elmondták, hogy egyelőre nem tudják technológiailag is támogatni. Ennek érdekes az indoklása: a két videomegosztó a H.264 kódolást választotta, ám ez a formátum világszerte szabadalommal védett, és így az azt alkalmazó cégnek licencdíjat kell fizetnie az MPEG-LA jogkezelőnek.

De miért nem fizetik ki a licencdíjakat? A blogbejegyzés igyekszik erre is választ adni. Legfőképpen azért, mert ez ellenkezik a szabad szoftverek melletti elkötelezettségükkel, ráadásul a felhasználó számára ingyenes eljuttatás opciója is csak év végéig érvényes. Törvénytelenül nem akarnak eljárni, ezért várnak. Mivel a H.264 jogai legalább 2017-ig érvényesek, egy új, ingyenes videótömörítési eljárás elterjedésétől remélnek megoldást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!